Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προέβλεψε την Τετάρτη ότι θα υπάρξει «μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου το φθινόπωρο» εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ της χώρας του και της Ουκρανίας για το θέμα.

«Η Ουκρανία δεν πληρώνει για το φυσικό αέριο. Αυτό το χρέος είναι τεράστιο. Παίρνουν αέριο από τις υπόγειες δεξαμενές. Το φθινόπωρο θα υπάρξει μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου» ανέφερε ο Μεντβέντεφ στη σελίδα του στο Facebook.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας εξετάζει την πιθανότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γιατσενιούκ είπε στους υπουργούς ότι ένα νομοσχέδιο «για μια πιθανή κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην αγορά ενέργειας» θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

H ουκρανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο που ορίζει τι θα συμβεί εάν το Κίεβο αποφασίσει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει στις εταιρείες φυσικού αερίου -δημόσιες και ιδιωτικές- σε ποιον θα πρέπει να προμηθεύουν φυσικό αέριο και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει τον αυστηρό κεντρικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων καθώς η ρωσική απόφαση να διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχει τεθεί σε ισχύ.

«Ελπίζω ότι ο συνασπισμός (στο Κοινοβούλιο)… θα στηρίξει τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» υπογράμμισε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην περίπτωση που κηρυχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης «οι επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και οι οργανισμοί» στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να τηρούν τις κυβερνητικές οδηγίες για τον εφοδιασμό ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε υπάρχοντα συμβόλαια.

Επιπλέον θα δίνει στην κυβέρνηση την ισχύ να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποια τιμή θα πωλούν το φυσικό αέριο.

Το πεδίο εφαρμογής του νομοθετήματος αυτού είναι τόσο οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου του ιδιωτικού τομέα, όσο και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Naftogaz, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουκρανίας.