Ο κ. Αστέριος Δέδας ερωτά:

«Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι σχετικά με το Ε9. Μέσα στο 2013 δεν είχα αλλαγές στην περιουσιακή μου κατάσταση, ούτε και στην οικογενειακή μου επίσης. Εχω στην κατοχή μου ένα ακίνητο στο χωριό μου, το οποίο είναι ημιτελές από το 1970 (από τη χρονιά που πρωτοχτίστηκε). Εκτοτε δηλώνεται ως ημιτελές μέχρι και τώρα σε όλες τις δηλώσεις Ε9 και Ε2. Σας ρωτώ αν είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω το Ε9 φέτος, παρότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι».

Απάντηση:
Εφόσον δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία σας και καμία μεταβολή στην οικογενειακή σας κατάσταση δεν έχετε υποχρέωση υποβολής του Ε9.
Φορολογία αναδρομικών και εφάπαξ

Ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου ερωτά:
«1) Την περασμένη χρονιά στις 23.7.2013 ο γιος μου χαρακτηρίστηκε κάτοικος εξωτερικού (Γερμανίας). Στα παραστατικά που προσκομίστηκαν ήταν και το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας.
Δεν είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης Ε1 επειδή δεν έχει εισόδημα στην Ελλάδα. Πρέπει το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας να προσκομίζεται κάθε χρόνο στη ΔΟΥ ή δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίζεται όσο δεν είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης Ε1;

2) Στη βεβαίωση επικουρικής σύνταξης του ΜΤΠΥ υπάρχουν και αναδρομικά, τα οποία, όπως με ενημερώνει το πεδίο (Κωδ. 321-322) στο σύστημα, επιλέγονται να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται.
Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να τα δηλώσω στην εφετινή μου δήλωση οικ. έτους 2014 και πώς, δεδομένου ότι εισπράχθηκαν το 2013.

3) Το 2013 ως συνταξιούχος του Δημοσίου έλαβα το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας. Αν το δηλώσω στον Κωδ. 781 σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης του 2014, θα υπολογισθεί επ’ αυτού εισφορά αλληλεγγύης; Και αν ναι, τι γίνεται αφού το εφάπαξ απαλλάσσεται αυτής;».

Απάντηση:
1) Η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία καθιερώθηκε το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας δεν αναφέρει αν το πιστοποιητικό υποβάλλεται μία μόνο φορά ή κάθε έτος. Αποψη της στήλης είναι ότι αυτό υποβάλλεται άπαξ.
2) Για τα αναδρομικά που έχετε λάβει θα υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση για το έτος ή τα έτη στα οποία αυτά ανάγονται.
3) Το εφάπαξ που πήρατε θα το γράψετε στους κωδικούς 657-658, εισοδήματα που εξαιρούνται της εισφοράς αλληλεγγύης.
Δαπάνες ιατρικής περίθαλψης


Ο κ. Ευάγγελος-Δημή-τριος Ισιδώρου ερωτά:

«Σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε πότε και πώς καταχωρίζονται οι ιατρικές και φαρμακευτικές αποδείξεις στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2014».

Απάντηση:
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης γράφονται στους κωδικούς 051-052. Η δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης θα γραφεί στους ίδιους κωδικούς εφόσον πραγματοποιήθηκε εντός του νοσοκομείου.
Ενήλικη θυγατέρα χωρίς εισόδημα


Ο κ. Απόστολος Τσούκαλης ερωτά:

«Η 28 ετών θυγατέρα μου, άνευ εισοδήματος, πραγματικού ή τεκμαρτού, και φιλοξενούμενη στην κατοικία μου, οφείλει να υποβάλει φορολογική δήλωση και με τι περιεχόμενο;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα αν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Μεταβολές στο καθεστώς ιδιοκτησίας


Η κυρία Κατερίνα Παπαδάκη ερωτά:
«Το 2010 αγόρασα εξοχική κατοικία που αποτελείται από δύο αυτοτελείς, ανεξάρτητες, διηρημένες οριζόντες ιδιοκτησίες, ήτοι:

α) Μία αυτοτελή και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία στον α’ όροφο, 71 τ.μ., και

β) Μία υπόγεια αποθήκη, 33 τ.μ., που αποτελεί ενιαίο χώρο με το λεβητοστάσιο και την αποθήκη καυσίμων. Ο α’ όροφος και η αποθήκη έχουν κοινό ρολόι ρεύματος και ύδρευσης, δηλαδή αποτελούν μια κατοικία. Ο ενιαίος χώρος αποθήκη συν λεβητοστάσιο συν αποθήκη καυσίμων τακτοποιήθηκαν με τον Ν. 3843/2010 για χρήση κατοικίας ώστε να δύναμαι να φιλοξενήσω συγγενικά μου πρόσωπα.

Στο Ε9 ο ενιαίος χώρος της υπογείου αποθήκης των 33 τ.μ. θα γραφεί στον κωδικό 12 (κύριος χώρος) ή στον κωδικό 13 (βοηθητικός χώρος), δεδομένου ότι το λεβητοστάσιο συν αποθήκη καυσίμων είναι βοηθητικοί χώροι;».

Απάντηση:
Αποψη της στήλης είναι ότι εφόσον έγινε αλλαγή χρήσης της αποθήκης θα πρέπει στο Ε9 να γραφεί το εμβαδόν αυτής της κατοικίας, μια και υπάρχει οριζόντια ιδιοκτησία. Το εμβαδόν του λεβητοστασίου και της αποθήκης καυσίμων να γραφεί στην ίδια στήλη ως βοηθητικοί χώροι. Φρόνιμο είναι να επιδιώξετε μια επιβεβαίωση της άποψης αυτής.
Κληρονόμοι ακίνητης περιουσίας


Ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος ερωτά:

«Με διαθήκη αφήνεται οικόπεδο σε τρεις κληρονόμους, ένας εκ των οποίων ορίζεται διαχειριστής να το πουλήσει και τα χρήματα να μοιραστούν εξίσου. Οι δύο μη διαχειριστές πρέπει να δηλώσουν στο Ε9 το ένα τρίτο που τους αναλογεί; Δεν έχουν οικόπεδο, χρήματα περιμένουν. Οταν τα πάρουν θα τα δηλώσουν στην Εφορία;».

Απάντηση:
Ολοι οι κληρονόμοι της ακίνητης περιουσίας έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στο Ε9 το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα.

Τόκοι καταθέσεων στην αλλοδαπή


Ο κ. Νικόλαος Καλατάσου ερωτά:

«Είμαι μισθωτός και θέλω να ρωτήσω αν οι τόκοι καταθέσεων σε τράπεζα του εξωτερικού θεωρούνται εισόδημα εκτός μισθωτών υπηρεσιών και επιφέρουν προκαταβολή φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος. Για τις καταθέσεις εντός Ελλάδας τι ισχύει;».

Απάντηση:
Οι τόκοι καταθέσεων αποτελούν εισόδημα από κινητές αξίες και φορολογούνται με αναλογικό συντελεστή με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Οι τόκοι καταθέσεων σε χώρα της αλλοδαπής φορολογούνται στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή χώρα με εφαρμογή της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας. Για τους τόκους καταθέσεων δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου. Οι τόκοι αυτοί θα δηλωθούν στην Ελλάδα για την επιβολή του φόρου αλληλεγγύης.
Υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης


Η κυρία Θεοδώρα Κουφού ερωτά:

«Στις 11.7.2013 απεβίωσε ο πατέρας μου, ο οποίος έκανε φορολογική δήλωση με τη μητέρα μου. Για τον πατέρα μου θα υποβάλω χειρόγραφο Ε1. Για τη μητέρα μου δεν ξέρω τι να κάνω και τι εισοδήματα να βάλω. Σας παρακαλώ να με βοηθήσετε».

Απάντηση:
Η μητέρα σας έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση. Στη δήλωση αυτή θα γραφεί το πραγματικό εισόδημά της αν υπάρχει, καθώς και οι αντικειμενικές δαπάνες αν υπάρχουν.
Τακτοποίηση εμβαδού ακινήτου


Ο κ. Μ.Π. ερωτά:

«Ο πατέρας μου έχει την κατοχή του ένα παλιό σπίτι στο χωριό (1950) εμβαδού 50 τ.μ. (δηλωθέν) χωρίς συμβόλαια και σε περιοχή, η οποία δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο Κτηματολόγιο. Επειδή το σπίτι είναι μεγαλύτερου εμβαδού από το αναγραφέν στα φορολογικά έντυπα (Ε9 και Ε21) και αφού δεν έχω κάποια επίσημη μέτρηση, τι θα ήταν προτιμότερο και σύννομο να πράξω;

α) Να υποβάλω τροποποιητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ-ΦΑΠ και για ποια έτη; Με τι εμβαδόν αφού αυτό δεν προκύπτει από κάποιο έγγραφο; Μήπως να ζητήσω τώρα τοπογραφικό διάγραμμα;

β) Να το αφήσω όπως είναι μέχρι να αλλάξει κάποτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς (κληρονομιά – γονική παροχή) και να υποβάλω τότε τροποποιητικές; Ή μήπως τότε αυτές δεν απαιτούνται; Μήπως υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα κατά την περίοδο ένταξης στο Κτηματολόγιο με τη συγκέντρωση κάποιων δικαιολογητικών και πρέπει να προηγηθεί η τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας; Τι με συμφέρει να πράξω από γραφειοκρατικής αλλά και οικονομικής απόψεως;».

Απάντηση:
Κατά την άποψη της στήλης θα πρέπει να τακτοποιήσετε την εκκρεμότητα που υπάρχει με νόμιμες διαδικασίες και με ελάχιστο κόστος ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Θα πρέπει να ζητήσετε ένα τοπογραφικό και να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση του εντύπου Ε9 με βάση τα στοιχεία του τοπογραφικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ