Νέα παρέμβαση για τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα περιθώρια για μελλοντική μείωση της φορολογίας, αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ευρισκόμενος σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την επιστολή που έστειλε σε όλους τους υπουργούς να εξετάσουν κωδικό προς κωδικό που υπάρχουν περιθώρια περικοπών, τη Δευτέρα θα δώσει στη δημοσιότητα και τον απολογισμό της διετούς θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών. Το βασικό στίγμα είναι η άποψη ότι η μείωση της σπατάλης και το «νοικοκύρεμα» του κράτους δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των νοικοκυριών.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες ο κ. Σταϊκούρας διαχώρισε δύο φορές δημόσια τη θέση του από αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2013, όταν ο κ. Στουρνάρας δήλωνε στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή» ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση».

«Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο» απαντούσε λίγες ημέρες μετά στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας.
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός τάχθηκε ανοιχτά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υπέρ της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο, προχωρώντας σε σαφή διαφοροποίηση με τον κ. Στουρνάρα που εκτιμούσε ότι ο φόρος δεν έπρεπε να μειωθεί.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν ότι ο προϋπολογισμός απώλεσε έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ τους δύο χειμώνες που εφαρμόστηκε το μέτρο.
Με βάση τα δεδομένα που πιστοποιούν την αποτυχία του μέτρου η κυβέρνηση θα θέσει στην τρόικα το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%.
Αυτή τη φορά τα στελέχη των δανειστών λέγεται ότι τείνουν ευήκοα ώτα, υπό την προϋπόθεση πάντα της απαρέγκλιτης εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν δήλωσε πρόσφατα ότι συζητεί και συμφωνεί εδώ και καιρό με την κυβέρνηση ότι το γενικό επίπεδο φορολόγησης είναι «υπερβολικά υψηλό».
Ο απολογισμός

Στον απολογισμό που θα δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τις ενέργειες που έκανε για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και το νοικοκύρεμα του κράτους.
Η άποψή του είναι ότι πέρα από το πιστοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα και την υπέρβαση των στόχων του Μνημονίου επί δύο έτη, η σειρά των ενεργειών που ολοκληρώθηκαν συμβάλλουν στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία.
Πέρα από την ενίσχυση των κανόνων δημοσιονομικής διαχείρισης, στον απολογισμό της διετίας του κ. Σταϊκούρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο, η εξάλειψη του φαινομένου των «μαϊμού» συνταξιούχων (με απτά οικονομικά αποτελέσματα), καθώς και η συγκέντρωση ποσών από εγκληματικές δραστηριότητες σε ειδικό λογαριασμό για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Παράλληλα καταρτίστηκε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο των αδρανών καταθετικών πόρων και εκσυγχρονίστηκε η νομοθεσία για την εποπτεία και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών.
«Οσο πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε, τόσο διευρύνεται η ευχέρεια για ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική του για το επόμενο διάστημα.

HeliosPlus