Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και υπουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών ήταν τα ενεργειακά θέματα.

Ο κ. Σαμαράς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιλχάμ Αλίεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες κυριάρχησαν θέματα ενέργειας, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και η ΔΕΣΦΑ, καθώς και γενικότερα γεωστρατηγικά ζητήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός (και ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συζήτησε με τον αζέρο πρόεδρο και για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κλίμα στις συνομιλίες ήταν ιδιαιτέρως θερμό, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάτι που ξεκίνησε από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Μάιο του 2013.

Συνάντηση με Παπούλια

«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ».

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στις κοινές δηλώσεις του με τον αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, μετά την ολοκλήρωση τόσο της κατ’ ιδίαν όσο και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Αλίεφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Κ. Παπούλια, ο οποίος τον υποδέχθηκε με επισημότητα στην Ηρώδου του Αττικού, όπου άγημα της προεδρικής φρουράς απέδωσε τιμές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού.

Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα, για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.

Εξάλλου, ο Αλίεφ ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα: «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδας».

Ο αζέρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη: «Χάρη σ’ αυτά, το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες» συμπλήρωσε.

Ο Αλίεφ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητώντας να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Αρμενίας, τα οποία -όπως είπε- κατέχουν εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Ενώπιον των κ. Παπούλια και Αλίεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψε με τον αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες: για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ. Παπούλια και Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί εκ νέου το Μπακού, ενώ ο αζέρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Για τον ΤΑΡ θα συζητήσουν κυβέρνηση – πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν

H συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας των συναντήσεων που θα έχει το διήμερο (Δευτέρα και Τρίτη) στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Στόχος του Αλίεφ είναι να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως βάση για να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο της Κασπίας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.

Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά τα σχέδια, πρέπει πρώτα να κλείσει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ευθύνη της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν να υπογραφεί διμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ των «28» της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν ότι η Socar θα τηρήσει τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να εμπορεύεται και φυσικό αέριο.

Οι χώρες-μέλη αρνήθηκαν να υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες και η Κομισιόν αναζητά πλέον άλλη διαδικασία.

Σημαντική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θεωρείται η πρόσφατη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς απαντά στα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν.

Η πιστοποίηση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, εκείνες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση, και κάπου μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να έχει κλείσει η συμφωνία.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας για αλλαγές διέλευσης.

Η κυβέρνηση βλέπει στο Αζερμπαϊτζάν τον καταλύτη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ενώ από την πλευρά του το Μπακού βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.