Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και μετά το ανασχηματισμό εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ διαβεβαίωσε την Αθήνα πως το Βερολίνο είναι πρόθυμο να παράσχει πρόσθετη βοήθεια αν χρειαστεί.

Οπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires ο κ. Σόιμπλε μετά μετά τη συνάντησή του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και το σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Σταύρο Παπασταύρο δήλωσε:
«Η αλλαγή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική».

Ο Γερμανός αξιωματούχος επαίνεσε τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και είπε πως μέχρι στιγμής η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για τη λήψη των «πακέτων» στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. «Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα δεδομένου ότι οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί», είπε ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ακολουθήσει τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα χρηματοδότησης αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως θα καταφέρει να το «σφραγίσει» χωρίς εξωτερική βοήθεια. Προειδοποίησε πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Ελήφθησαν θετικά μέτρα από την ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες που θα προσφέρουν στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και πως ήδη υπάρχουν σημάδια πως αυτές αποδίδουν.

«Θυμάστε πόσες αντιδράσεις είχαμε γι’ αυτό τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και πόσα χρήματα κερδίζει τώρα η Ελλάδα απ’ αυτή την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που είναι ο μόνος δρόμος που θα μπορέσει να ξαναφέρει στην Ελλάδα υψηλή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένας σοβαρός περιορισμός, η ρευστότητα, και υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες ώστε να μπορούν να δανείζουν επιχειρήσεις.

«Στην Ελλάδα ακόμη και πολύ καλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, ακόμη και για να εξάγουν. Αυτός είναι, λοιπόν, ένας περιορισμός που προσπαθούμε να άρουμε – είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είτε μέσω ενός καινούριου θεσμού που έχουμε κάνει και ονομάζεται Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institute for Growth) και στο οποίο συμμετέχει μάλιστα και η γερμανική τράπεζα KfW», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Μιλώντας για την εμπειρία του κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Σόιμπλε για τη συμπαράστασή του και την «αμέριστη βοήθειά του σε κρίσιμες στιγμές».

Χάρη στη στήριξη αυτή και κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «μπορέσαμε να γυρίσουμε το πλοίο σε ρότα ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του χρέους, εξήγησε ότι έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες αύξησής του καθώς τα ελλείμματα μετατράπηκαν σε πλεονάσματα.

«Άξιζε αυτή η πορεία. Αυτό ήταν το παρελθόν. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Αυτό το υψηλό χρέος πέφτει ραγδαία. Και στο Eurogroup είπαμε ότι, αν κάποιες συνθήκες εκπληρωθούν – και εκπληρώθηκαν – ο εταίροι μας θα κοιτάξουν για τρόπους που θα περιορίζουν το χρέος, με τρόπους αμοιβαία επωφελείς – για όλους» είπε.

«Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως τα μέσα 2015 είναι πλήρως καλυμμένες. Από τότε ως το τέλος του προγράμματος, υπάρχει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα έχει τρόπους να καλύψει αυτό το κενό. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μπορούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε ρέπος, με μη χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης υπάρχουν οι προνομιακές μετοχές των τραπεζών. Έχουμε τρόπους να καλύψουμε το εναπομένον ποσό. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς. Άκουσα με ικανοποίηση τον Βόλφγκανγκ να λέει «εδώ είμαστε, αν χρειαστεί, να βοηθήσουμε» και αυτό είναι μια θετική δήλωση, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική δήλωση. Κοιτάζουμε, λοιπόν, το μέλλον με αισιόδοξο τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει πλέον μερική πρόσβαση στις αγορές, τα σπρεντ πέφτουν ραγδαία. Το καλό είναι ότι οι εξελίξεις είναι θετικές» είπε.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης εδώ και τρεις μήνες εκδήλωσης του κ. Σόιμπλε με τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Στουρνάρα.

Στις 19 Ιουνίου ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε και τους υπολοίπους ομολόγους του στο Eurogroup.