Φθινόπωρο-«φωτιά» περιμένει το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη (αναλαμβάνει καθήκοντα το απόγευμα της Τρίτης) όπως φαίνεται από τις απαιτήσεις που κρύβει η έκθεση Τόμσεν (το λεγόμενο μνημόνιο του ΔΝΤ, το MEFP) το οποίο δίδεται στη δημοσιότητα στις 16.00 ώρα Ελλάδας.
Αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο θα μεταβούν τελικώς ο απερχόμενος υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου για να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Χαρβούβελης δεν θα ταξιδέψει μαζί τους.
Η τελετή παράδοσης παραλαβής αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την ορκωμοσία. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στο σημείο που εστιάζουν οι περισσότεροι είναι αν συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και ένα νέο πακέτο διάσωσης καθώς στις 18 Νοεμβρίου του 2013 δήλωνε στην εφημερίδα The Guardian: «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα χρειαστούμε ένα ακόμη δάνειο περίπου 12 δισ. ευρώ». Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Χαρδούβελης εξέφραζε σαφώς την αντίθεσή του στις πιέσεις για νέα μέτρα και νέες περικοπές.
Ο νέος Υπουργός γνωρίζει ωστόσο πολύ καλά την τρόικα όσο και τις διαπραγματεύσεις. Τα κρύα βράδια του Φεβρουαρίου o κ. Χαρδούβελης ήταν ένα από τα πρόσωπα κλειδιά (ως σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που τραβούσαν ως τα ξημερώματα για το Μνημόνιο 2 και τις λεπτομέρειες για το κούρεμα του χρέους (PSI).
Οι τελευταίες «πινελιές» έμπαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τα μεσάνυχτα όταν η τρόικα και ο τότε ΥΠΟΙΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μετακινούνταν από την οδό Ζαλοκώστα για να συναντήσουν τους κ.κ. Παπαδήμο και Χαρδούβελη στην Ηρώδου Αττικού.
Καθηγητής, στέλεχος της Eurobank και σύμβουλος των κ.κ. Σημίτη και Παπαδήμου στο Μαξίμου, ο κ. Χαρδούβελης διατηρεί το προφίλ του πολιτικά φιλελεύθερου οικονομολόγου και του υπέρμαχου της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η πρώτη γνωριμία του με τους ομολόγους του της ευρωζώνης θα γίνει στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου.
Το πρώτο του ραντεβού με την τρόικα αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Ως τότε θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί δύσκολα προαπαιτούμενα όπως ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ, το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και το θέμα του αιγιαλού που ήδη συγκεντρώνει αντιδράσεις.
Ωστόσο το βασικό κρας – τεστ έρχεται το Φθινόπωρο με τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τις απαιτήσεις του νέου (αναθεωρημένου) μνημονίου.
Στην έκθεση του κ. Τόμσεν, όπως έχει έγκυρα πληροφορηθεί «Το Βήμα», αναφέρεται για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών αλλά παράλληλα ανοίγει μια «βεντάλια» σκληρών θεμάτων τα οποία καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη διαπραγμάτευση που θα γίνει το Φθινόπωρο.
Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει δύσκολες παρεμβάσεις.
Ο κ. Τόμσεν, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε «το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στη ζώνη του ευρώ» πιέζει για σειρά νέων μέτρων. Στο μπλοκάκι του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το νέο Ασφαλιστικό, το (νέο) Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και ένας δεύτερος γύρος απελευθέρωσης αγορών και υπηρεσιών.

Τρίμηνο – φωτιά
Ο «Γολγοθάς» του Φθινοπώρου για την κυβέρνηση θα κυλήσει ως εξής:
Σεπτέμβριος -μέτρα για το 2015. Το ΔΝΤ ζητεί παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και το 2015 ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Σημειώνει πάντως ότι το θέμα θα (ξανά)συζητηθεί και με την Κομισιόν ως το τέλος Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς στο πλαίσιο της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2015. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Ταμείο αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα της μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών εφόσον καταγραφεί διατηρήσιμη υπερ-απόδοση των φορολογικών εσόδων.

-Οκτώβριος – μισθοί στο Δημόσιο
. Το δεύτερο σε τρία χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο προβλέπεται ότι θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο και θα εφαρμοστεί από 1.1.2015. Θα έχει στόχο την παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα αλλά μοιραία θα συνεπάγεται (εκτός από αυξήσεις) και νέες μειώσεις μισθών εφόσον οι παρεμβάσεις θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Στόχος είναι η «αποσυμπίεση της μισθολογικής κατανομής και προς τις δύο κατευθύνσεις (σ.σ.: αυξήσεις και μειώσεις μισθών) και η σύνδεσή της με τα προσόντα, την επίδοση και τις θέσεις ευθύνης» αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα προβλέπεται νέο σχήμα κινητικότητας για 6.000 υπαλλήλους μέσα το 2014.

-Νοέμβριος – νέο Ασφαλιστικό:
Αμέσως μετά τα μισθολογικά του Δημοσίου, στο τέλος Νοεμβρίου η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα στηρίζεται στις καινούργιες αναλογιστικές μελέτες και θα αφορά ολόκληρο το σύστημα συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα, το ΔΝΤ επιμένει για την πλήρη κατάργηση των τριετιών, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην επανεξέταση του κατώτατου μισθού από 1.1.2017.

Το χρέος
Πέραν όμως των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, το πιο σκληρό «πόκερ» ανάμεσα (και) στα μέλη της τρόικας θα παιχτεί το Φθινόπωρο με σκοπό τη νέα ρύθμιση του χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει να μη χρησιμοποιηθεί τα υπόλοιπο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ) για την εξυπηρέτηση του χρέους και πιέζει τους Ευρωπαίους για γενναίες αποφάσεις. Το Ταμείο θα επιμείνει ότι από τα μέσα του 2015 ως το τέλος του 2016 στο ελληνικό πρόγραμμα εντοπίζεται χρηματοδοτικό κενό στην περιοχή των 13 δισ. ευρω.