Κάθετη πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου κατά τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που έγινε την Τρίτη, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,625 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του τίτλου υποχώρησε στο 2,15% έναντι 2,70% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση του Μαΐου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για μη συμβατικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.

Η απόδοση του νέου 5ετούς ελληνικού ομόλογου υποχώρησε την Τρίτη για πρώτη φορά κάτω από το 4%, από 4,90% που ήταν η απόδοσή του κατά την έκδοσή του.

Επίσης η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 5,54% που είναι νέο χαμηλό 4ετίας.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει:

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους ενός 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 2,15%. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 3,369 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,70 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, στις 12μ.μ.