Τους τέσσερις φετινούς νικητές του ελληνικού βραβείου επιχειρηματικότητας 2014, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα όλους τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχημένη υλοποίηση της επιχείρησής τους, όπως χρηματοδότηση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ, υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από έναν πολύπειρο σύμβουλο επιχειρήσεων-μέντορα, ανακοίνωσε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.
Φέτος, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας δέχτηκε 67% περισσότερες αιτήσεις μέσω της ιστοσελίδας του, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 488 συνολικά κατατεθειμένες αιτήσεις. Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας αποτελεί έναν θεσμό που χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται το Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, έχοντας στόχο την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος και τη στήριξη των πλέον υποσχόμενων νέων επιχειρήσεων της Ελλάδας.
Οι νικήτριες ιδέες επιλέχθηκαν βάσει του επιχειρηματικού τους πλάνου και οράματος, το οποίο αφενός επιδεικνύει την απαραίτητη δημοσιονομική σοβαρότητα και πειθαρχία, ενώ αφετέρου, είναι σε θέση να συμβάλλει άμεσα και καθοριστικά στην προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Οι νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας για το 2014 είναι οι ακόλουθοι:
-Νικητής 1: ‘ΆNASSA ORGANICS – Μια νέα σειρά από premium τσάι βοτάνων και αφεψήματα. Η Anassa Organics επιλέγει την καλύτερη ποιότητα ελληνικών βιολογικών προϊόντων με εκλεκτή γεύση και αρώματα. Τα προϊόντα παρουσιάζονται σε πακέτα με εξαιρετικά δημιουργικό και σύγχρονο branding, που μετατρέπουν την παρασκευή αρωματικών ροφημάτων βοτάνων σε τελετουργικό. Η σειρά Anassa Organics απευθύνεται στη διεθνή αγορά. Αιτούσες: κυρίες Αφροδίτη Φλώρου, Γιάννα Ματθαίου.
-Νικητής 2: e-satisfaction – Η πρώτη, ανεξάρτητη πλατφόρμα που καταγράφει ολόκληρη την εμπειρία διαδικτυακής αγοράς των e-shoppers από την περιήγηση μέχρι την παραγγελία και την παράδοση. Το e-satisfaction επιδιώκει να γίνει μία ευρέως διαδεδομένη και αξιόπιστη πηγή αναφοράς και πληροφόρησης για τους καταναλωτές, καθώς επίσης και ένας πολύτιμος διαδραστικός μηχανισμός feedback και αναφορών για ηλεκτρονικά καταστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αιτούντες: κκ.Στέλιος Ηλιάκης, Ξένια Κούρτογλου, Κατερίνα Πραματάρη.
-Νικητής 3: Open Circle – Πρόκειται για μία διαδικτυακή κοινότητα, όπου επιχειρηματίες με όραμα παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες για την προώθηση συνεργασιών με επενδυτές που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό crowdfunding, αυτό το «equity crowdfunding» παρέχει μια σαφή δίοδο για τη συμμετοχή με ίδια κεφάλαια στις εταιρείες που συμμετέχουν.
Αιτών: κ. Σωκράτης Πλούσσας.
– Νικητής 4: RTsafe – Ως αποτέλεσμα εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας, τα προϊόντα της RTsafe έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο με ένα μοναδικό εξατομικευμένο τρόπο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανότητες παρενεργειών της θεραπείας. Αιτούντες: κκ. Ευάγγελος Παππάς, Θωμάς Μαρής, Νικόλαος Στεργιόπουλος.
«Είμαστε περήφανοι που το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας συνεχίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά να αναδεικνύει την έμφυτη δημιουργικότητα των Ελλήνων και να στηρίζει με συνέπεια τα πλέον υποσχόμενα επιχειρηματικά σχέδια που αναμένεται να συνδράμουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Jimmy Αθανασόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας. «Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας στάθηκε η αφορμή, τόσο για τους φετινούς νικητές, όσο και για τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους που δεν προκρίθηκαν, προκειμένου να συνθέσουν με σοβαρότητα το επιχειρηματικό τους πλάνο και να διαπιστώσουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τον άνθρωπο που έχει δημιουργικές ιδέες και όραμα για το μέλλον».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2014: «Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή που βρίσκομαι μαζί σας, για 2η συνεχόμενη χρονιά. To Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας αποτελεί πλέον θεσμό για την ελληνική επιχειρηματικότητα, το οποίο επιβραβεύει την αριστεία και αναδεικνύει τη δυναμική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του εθελοντισμού. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Όμιλο Libra και στην «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative) για την δύσκολη επιλογή των επιχειρηματικών προτάσεων που θα διεκδικήσουν την εδραίωσή τους στην Ελληνική αγορά. Η χώρα μας έχει αρχίσει να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία εγγυάται την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κοινωνική ευημερία. Στην επιχειρηματικότητα, όπως και στην αποψινή Βράβευση, πρωταγωνιστής είναι ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματική κοινότητα, ενώ το κράτος πρέπει να έχει την πολύ σημαντική υποχρέωση να είναι αρωγός και συμπαραστάτης».

Μοναδικός σκοπός του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες, να παροτρύνει τη συμμετοχή και να εμπνεύσει τόσο έμπειρους επιχειρηματίες, όσο και νέους επιχειρηματίες που αναζητούν ουσιαστική υποστήριξη στο νέο επιχειρηματικό τους εγχείρημα. Οι επιχειρήσεις των τεσσάρων νικητών του 2013 βρίσκονται πλέον σε πλήρη λειτουργία και γνωρίζουν εμπορική επιτυχία ανάλογη με αυτή που προβλέπεται στο επιχειρηματικό τους σχέδιο.
Το Libra Group έχει δεσμευτεί για πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ προς χρηματοδότηση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων χρηματοδοτών είναι και η εγκατεστημένη στην Αυστραλία εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd, που έχει συνεισφέρει στο πρόγραμμα US$500.000, καθώς και ο κ. Δημήτρης Γουλανδρής, ο οποίος προσέφερε 250.000 ευρώ στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το 2014. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει επίσης από το 2013 στο πρόγραμμα, προσφέροντας την πολύτιμη υποστήριξή της στους συμμετέχοντες του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, μέσω του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη.