Απάντηση σε βολές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι «βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα», ωστόσο στο «φόντο» της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι δηλώσεις του Β.Σόιμπλε στη FAZ. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «το θέμα του ευρώ έχει απαντηθεί οριστικά» και πως οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.

Ειδικότερα, ογερμανός υπουργός Οικονομικώνδήλωσε πως η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί ένα νέο πακέτο ενίσχυσης, το οποίο ωστόσο θα συνοδεύεται με τον όρο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «O ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε.

Από την πλευρά του, οΣΥΡΙΖΑέκανε μνεία στις δηλώσεις Σόιμπλε και την έκθεση του ΔΝΤ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επίκειται η λήψη νέων αντικοινωνικών μέτρων, καθώς και ότι το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί της ουσίας στόχευε στις δηλώσεις Σόιμπλε:

«Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού.

»Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

»Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας.

»Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα, εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού».