Την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή διευκρίνιση που απέστειλε στην Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, σχετικώς με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό «Focus». Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι στην συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε δεν προσέθεσε επί της ουσίας κάτι καινούργιο και ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

«Σε περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνο από τις αγορές, ισχύει η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται δε ότι οποιαδήποτε απόφαση επ’ αυτού θα ληφθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DW. Στην ίδια ανακοίνωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στο σημείο της συνέντευξης, όπου ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «στο τέλος του 2012, όταν δηλαδή αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι δύο χρόνια μετά τη λήξη του η χώρα δεν θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Επειδή δε, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμο το 2022, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια. Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και επαινεί τις προόδους που έχει σημειώσει μέχρις στιγμής η Ελλάδα. Παράλληλα καλεί τη γερμανική κοινή γνώμη να δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα. Το ίδιο είπε άλλωστε και στη συνέντευξη στο Focus, ότι δηλαδή για τους Έλληνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση. Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν κάτι νέο σε όσα μέχρι τώρα ο ίδιος υποστήριζε, καταλήγει η ανακοίνωση», σύμφωνα με την DW.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί ενδεχόμενης νέας βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης, επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.

Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ’ αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.

Πηγές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρουν ότι η Γερμανία θα είναι πολύ χαρούμενη εάν η Ελλάδα καταφέρει να αντλήσει από μόνη της κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές. Εάν ωστόσο δεν γίνει αυτό εμείς είμαστε εδώ συμπλήρωσε, κάνοντας ευθεία αναφορά στο δάνειο των 10 δισ. ευρώ.

Συνέντευξη Σόιμπλε στο Focus

Δεν αποκλείει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, λέγοντας πως η έκτασή του θα ήταν «περιορισμένη», πιθανώς κάτω από δέκα δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο περιοδικό Focus, όπως μεταδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε ανέφερε πως το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα το 2022.

«Ως εκ τούτου, ενδέχεται η Ελλάδα να χρειαστεί ξανά περιορισμένη βοήθεια», είπε. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, θα πρόκειται για «σαφώς μικρότερο ποσό από τα πρώτα δύο προγράμματα, δηλαδή πιθανότατα για μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».

Ο γερμανός υπουργός επανέλαβε πως νέο πακέτο θα συνοδεύεται με τον όρο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
«O ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο Β.Σόιμπλε.

Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

ΥΠΟΙΚ: «Το θέμα του ευρώ έχει απαντηθεί οριστικά»

«Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού.

»Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015»
ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε βολές του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας επί της ουσίας στόχευε στις δηλώσεις Σόιμπλε.