Τα Ποσειδώνια 2014, η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση που αποτελεί σημείο συνάντησης της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα στο Metropolitan Expo και θα είναι η μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της.
Οι διοργανωτές επιβεβαιώνουν ότι το μέγεθος της έκθεσης και ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν θα καταρρίψουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων θα είναι πιο εμπλουτισμένο σε σχέση με την έκθεση του 2012, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 36 συνέδρια, σεμινάρια και τεχνολογικές παρουσιάσεις.
Η συμμετοχή 1.800 εκθετών από 93 χώρες και περίπου 19.000 επισκεπτών στα Ποσειδώνια 2014 υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία που έχει η έκθεση αυτή για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Για μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας, η ναυτιλία αποτελεί το 7% του ΑΕΠ, ενώ προσφέρει εργασία σε 192.000 ανθρώπους με αποτέλεσμα η σημασία των Ποσειδωνίων να είναι πολλαπλή, καθώς προβάλλουν μια θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και παράλληλα συνεισφέρουν περί τα 50 εκατ. ευρώ στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία της χώρας.
Η διεθνής απήχηση των Ποσειδωνίων αντανακλά το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί αυτή τη στιγμή 3.669 ποντοπόρα πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 gt. Η ελληνική ναυτιλία ηγείται παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας το 16,16% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα εκτοπίσματος και το 46,72% του ευρωπαϊκού στόλου σε ολική χωρητικότητα.
Η συνεχής επέκταση του ελληνικού στόλου και ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός του έχουν ως συνέπεια οι παροχείς ναυτιλιακών προϊόντων και υπηρεσιών από όλους τους τομείς του κλάδου να θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία πέρυσι δαπάνησε 13 δισ. δολάρια για το νέο ναυπηγικό της πρόγραμμα, επενδύοντας σε περισσότερα από 300 νέα καράβια κάθε τύπου.
Για τον λόγο αυτόν οι παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις της Απω Ανατολής θα δώσουν δυναμικό «παρών» αυτή τη χρονιά, που σημειώνεται η μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε συμμετοχή ναυπηγείων στα Ποσειδώνια.
Αυτά τα στοιχεία, που συνθέτουν την εικόνα της ναυτιλίας των Ελλήνων, απαιτούν καλύτερη ανάγνωση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, διότι δεδομένων των συνθηκών η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διακινδυνεύσει αυτό το εθνικό κεφάλαιο.


Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα:

Μεγαλώνει ο ελληνόκτητος στόλος

Ελληνική ναυτιλία και εθνική οικονομία

Ναυτιλιακή υπερδύναμη

Στην κορυφή παρά τις αντιξοότητες

Πρώτοι οι Ελληνες και στην Ευρώπη

Οι 15 μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες

Νέο ρεκόρ συμμετοχών για τη μεγάλη έκθεση της ναυτιλίας

Η πειρατεία παγκόσμια απειλή για το εμπόριο και τους ναυτικούς

Η πολιτική της ΕΕ για τη ναυτιλία

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη ναυσιπλοΐα στην Αρκτική

Πολυμερής συμφωνία για την απελευθέρωση των ναυτιλιακών υπηρεσιών

DNV GL: Στο πλευρό της ελληνικής ναυτιλίας

Ελληνικός Νηογνώμων: Προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα

Αντέχει στην κρίση η κρουαζιέρα

Ποιοτικός εξοπλισμός για ναυτιλιακές εταιρείες

Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τον Πειραιά

ΕΥ: Ηγετική θέση στην αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών

Ομιλος Σπανόπουλος: 30 χρόνια θαλάσσιες υπηρεσίες

Στις 6 μ.μ. τα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ