Ο κ. Δημήτριος Ζαβερδινός ερωτά:

«Παρακαλώ διά των στηλών της εγκρίτου εφημερίδας σας να τύχω της παρακάτω διευκρινίσεως. Από ό,τι γνωρίζω το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών έχει ανασταλεί ως 31.12.2013.
Με την ψήφιση πρόσφατα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παραμένει ως έχει το παραπάνω τεκμήριο ή καταργείται και ισχύει κάτι το διαφορετικό;».

Απάντηση:
Η αναστολή μέχρι 31.12.2013 του τεκμηρίου αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών εξακολουθεί να ισχύει και μετά την ψήφιση του Ν. 4110/2013.
Δικαιολόγηση τεκμηρίων


Ο κ. Ιωάννης Φραγκιάς ερωτά:

«Το 2007 επώλησα παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο στη νήσο Σίφνο έναντι 350.000 ευρώ (τιμή συμβολαίου) και αντικειμενική αξία 78.800 ευρώ. Τα χρήματα τα δήλωσα στην Εφορία από το έτος 2008. Για φορολογικούς λόγους (κάλυψη τεκμηρίων) έκανα χρήση αυτού του κεφαλαίου των 350.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η Εφορία μου είπε ότι μόνο το κεφάλαιο της αντικειμενικής αξίας, δηλ. των 78.800, λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κεφάλαιο για χρήση. Νομίζετε ότι αυτό είναι το σωστό και τι πρέπει να κάνω;».

Απάντηση:
Το πραγματικό τίμημα πώλησης του ακινήτου το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης αποτελεί το χρηματικό ποσό που προέρχεται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου, το οποίο μπορεί να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος ως ανάλωση κεφαλαίου για τη δικαιολόγηση τεκμηρίων. Δεν υπάρχει διάταξη από την οποία να προκύπτει ότι στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ως ανάληψη κεφαλαίου λαμβάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Η στήλη θεωρεί ότι η άποψη της αρμόδιας ΔΟΥ είναι αυθαίρετη.
Δήλωση αποβιώσαντος


Ο κ. Βασίλης Σπυράτος ερωτά:
«Πέρυσι τον Μάρτιο του 2013 πέθανε ο πατέρας μου, συνταξιούχος του Δημοσίου. Προσκόμισα τα σχετικά πιστοποιητικά και έγινε φυσικά η διαγραφή από τα μητρώα στην Εφορία που ανήκε. Η φετινή δήλωση για τρεις μήνες από σύνταξη και το Ε9 θα γίνει χειρόγραφα; Και πότε πρέπει να το κάνω μιας και είμαι ο μοναδικός (νέος) κληρονόμος. Ή μήπως υπάρχει άλλη διαδικασία αυτόματη με τη διαγραφή;».

Απάντηση:
Ως μοναδικός κληρονόμος θα υποβάλετε για λογαριασμό του αποβιώσαντος πατέρα χειρόγραφη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την οποία θα δηλώσετε το εισόδημα που αποκτήθηκε από τον αποβιώσαντα πατέρα σας μέχρι την ημερομηνία του θανάτου. Ακόμη θα υποβάλετε το έντυπο Ε9, με το οποίο θα διαγράψετε την ακίνητη περιουσία του πατέρα, και Ε9 για την ακίνητη περιουσία που τυχόν αποκτήσατε. Η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε9 έχει ήδη λήξει, είναι όμως πολύ πιθανό να δοθεί παράταση.
Συμψηφισμός χρεών


Η κυρία Αγγελική Νικολάου ερωτά:
«Το 1995 (νομίζω), με τη διαπλάτυνση της Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, κατά την εκτέλεση των έργων, καταπλάκωσαν με μπάζα αγροτεμάχιο 2.100 τ.μ. ιδιοκτησίας μου, εφαπτόμενο με ΟΤΕ γραμμή, ΠΕΟΑΚ και θάλασσα. Κατόπιν πολλών δικαστηρίων με το ΕΔ τελικά απαλλοτριώθηκε και με τελεσίδικη απόφαση στις 25/1/11 το Τριμελές Εφετείο Τριπόλεως υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να μου καταβάλει το αντίτιμο της απαλλοτρίωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση είσπραξης. Καταλαβαίνω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μου, αλλά τουλάχιστον μήπως υπάρχει κάποια ελπίδα συμψηφισμού με τα ετήσια χρέη μου στην Εφορία και τα χαράτσια που είναι δυσβάσταχτα από την ήδη κουτσουρεμένη σύνταξή μου;».

Απάντηση:
Η απόφαση του δικαστηρίου με με την οποία σας επιδικάστηκε αποζημίωση για την απαλλοτρίωση ακινήτου σας, δεν επαρκεί για να ζητήσετε συμψηφισμό με χρέη σας στο Δημόσιο. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για την καταβολή των χρεών σας στο Δημόσιο ώστε να μην επιβαρύνεστε με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.
Μειώσεις φόρου


Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφραντζεσκάτος ερωτά:
«Θα ήθελα μια ενημέρωση παρακαλώ για τα παρακάτω θέματα:
1. Στο νέο φορολογικό αναφέρεται ότι σε μισθούς και συντάξεις, εφόσον προκύπτει αρνητικός φόρος (μετά τη μείωση του φόρου των 2100 ή αντίστοιχα με το εισόδημα) τότε ο φόρος αυτός δεν επιστρέφεται. Αυτό ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
2. Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που πλέον θα αφαιρούνται ολόκληρες και όχι ως ποσοστό 10%, θα αφαιρούνται σαν έξοδο από το Ε3 ή όπως παλιά από το Ε1 στο πεδίο «Ασφαλιστικές εισφορές ταμείων»;
3. Σε περίπτωση μισθωτού που έχει και επιπλέον δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών με ποια κλίμακα θα φορολογηθεί;».

Απάντηση:
1. Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση του φόρου με το ποσό των 2.100 ευρώ και για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, το ποσό των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μεγαλύτερου των 21.000 ευρώ. Για εισόδημα 42.000 ευρώ δεν υπάρχει μείωση του φόρου. 2. Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα αφαιρούνται στο σύνολό τους από τα ακαθάριστα έσοδα. 3. Αν μισθωτός έχει και εισόδημα από ενοίκια, για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με την κλίμακα φόρου για μισθωτούς και για το εισόδημα από ενοίκια θα φορολογηθεί με την ιδιαίτερη κλίμακα φόρου που έχει θεσπισθεί για το εισόδημα από μισθώματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ