Ο κ. Θεόδωρος Κολπονδινός ερωτά:
«Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου, ο οποίος είναι παρακολούθημα διαμερίσματος πολυκατοικίας (άρα δεν αποτελεί ξεχωριστή ιδιοκτησία), χωρίς χιλιοστά επί του οικοπέδου, όχι στην πιλοτή της πολυκατοικίας αλλά σε μη στεγασμένο χώρο του οικοπέδου, αναγράφεται στο Ε9 και αντίστοιχα στο Ε1 ως βοηθητικός χώρος;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, η επιφάνεια βοηθητικών χώρων, αποθηκών, κολυμβητικών δεξαμενών και θέσεων στάθμευσης που αποτελούν κατά τον τίτλο κτήσης ή τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας παρακολούθημα κτίσματος αναγράφεται στο έντυπο Ε9 στην ίδια γραμμή ως βοηθητικός χώρος του κτίσματος.
Φορολογία κατοίκων αλλοδαπής
Από την κυρία Μαρία Σαραντίτη, πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΟΙΚ και πρώην εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ στον ΟΟΣΑ, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:
«Οι απαντήσεις σας στη φορολόγηση ή μη στην Ελλάδα εισοδημάτων αλλοδαπής είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένες, π.χ. στη σχετική απάντηση στις 4.5.2014 η σύζυγος πρέπει να δηλώσει το εισόδημά της που αποκτά εργαζόμενη στη Γερμανία, το οποίο σωστά φορολογείται και στη Γερμανία, στην Ελλάδα στην κοινή δήλωση με τον σύζυγό της και θα συμψηφισθεί ο γερμανικός φόρος έναντι του ελληνικού. Η φορολογική κατοικία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι μόνο μία και δεν αποτελεί κριτήριο μοναδικό η διαμονή σε μια άλλη χώρα το διάστημα το πάνω από 183 ημέρες το έτος. Σας πληροφορώ ότι για τη γερμανική εταιρεία που εδρεύει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» εργάζονται για κάποια χρόνια γερμανοί φορολογικοί κάτοικοι, οι οποίοι φορολογούνται στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτούν από την εργασία τους εδώ και το εισόδημα αυτό το δηλώνουν και στη Γερμανία, η οποία συμψηφίζει τον ελληνικό φόρο έναντι του γερμανικού. Παρακαλώ δείτε τη φορολογική σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τόσο στην ιστοσελίδα του υπ. Οικονομικών όσο και σε αυτήν της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία, όπως και οι άλλες σχετικές συμβάσεις με άλλα κράτη, υπερισχύει της εσωτερικής νομοθεσίας με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος της χώρας μας. Η απάντησή σας σε σχετικό ερώτημα στην εφημερίδα «Το Βήμα» οδηγεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων, με συνέπεια την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των αποδοχών μας».

Απάντηση:
Η στήλη θα παραβλέψει την επιπόλαιη τοποθέτηση της επιστολογράφου για λανθασμένες απαντήσεις που δίνονται από τη στήλη για θέματα φορολογίας κατοίκων αλλοδαπής. Η επιστολή αναφέρεται σε μια απάντηση που δόθηκε στις 4 Μαΐου από τη στήλη σε ερώτημα που ετέθη από μόνιμο κάτοικο Γερμανίας αν θα πρέπει να δηλώσει στην Ελλάδα το εισόδημα που αποκτά στη Γερμανία μόνο εκ του γεγονότος ότι ο σύζυγός της κατοικεί και εργάζεται στην Ελλάδα. Η απάντηση που δόθηκε υπήρξε αρνητική διότι η φορολογική κατοικία του ερωτώντος βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Ας δούμε τι προβλέπει η φορολογική νομοθεσία:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα φορολογείται για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα και για το παγκόσμιο εισόδημα με εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας.
Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή τον τόπο της συνήθους διαμονής του.
Ανάλογες είναι και οι διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Ν. 4172/2013, οι οποίες ισχύουν για τα εισοδήματα του 2014 και μετά.
2. Κατά συνέπεια, όσοι είναι κάτοικοι αλλοδαπής ή έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην αλλοδαπή φορολογούνται στην Ελλάδα εφόσον αποκτούν εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα. Ωστόσο οι κάτοικοι αλλοδαπής, εφόσον έχουν στην κυριότητά τους ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν τις αντικειμενικές δαπάνες, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, έστω και αν απαλλάσσονται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος.
3. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, συνεστώντος του γάμου, οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση, η οποία υποβάλλεται από τον σύζυγο και για λογαριασμό της συζύγου. Ο κάθε σύζυγος όμως είναι αυτοτελώς υποκείμενο φόρου. Η σύζυγος δεν είναι φορολογικά εξαρτώμενο από τον σύζυγο πρόσωπο. Κατά συνέπεια, αν ο σύζυγος κατοικεί στην Ελλάδα και αποκτά εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και η σύζυγος είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας που αποκτά εισόδημα στη χώρα αυτή και μισθώματα στην Ελλάδα, ο σύζυγος θα υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα. Θα δηλώσει τα μισθώματα που αποκτά η σύζυγος στην Ελλάδα, όχι όμως και το εισόδημα που αποκτά η σύζυγος στη Γερμανία, γιατί η σύζυγος είναι αυτοτελώς υποκείμενο φόρου και έχει τη φορολογική της κατοικία στη Γερμανία. Αυτή είναι η άποψη της στήλης στην οποία επιμένει.
4. Οσον αφορά το παράδειγμα που αναφέρεται στην επιστολή, των υπηκόων δηλαδή της Γερμανίας που εργάζονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που μας απασχόλησε. Τα πρόσωπα αυτά διαμένουν προφανώς πάνω από 183 ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος στην Ελλάδα. Εχουν, δηλαδή, τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και ως εκ τούτου φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Υποβάλλουν κατά συνέπεια δήλωση στη Γερμανία για να αποφευχθεί η διπλή φορολογία.
5. Η φορολογία κάθε φυσικού προσώπου κρίνεται από τον τόπο κατοικίας. Κατά συνέπεια, η Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στη Γερμανία είναι πιθανόν να φορολογηθεί στη χώρα αυτή για το παγκόσμιο εισόδημά της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ