Αν και η επιφυλακτικότητα παραμένει εν όψει των ευρωεκλογών της Κυριακής, εν τούτοις μεγάλο μέρος της αγοράς εκτιμά πλέον ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών μοιάζει να απομακρύνεται, με αποτέλεσμα το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα να περιορίζεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισαν την ανοδική αντίδρασή τους καθώς αναλυτές ανέφεραν ότι δεν αναμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Προσθέτουν επίσης ότι η πλειονότητα των επενδυτών που έφεραν στην εγχώρια αγορά σχεδόν 15 δισ. ευρώ σε ομόλογα και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων έχει τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα.
Και ενώ η JP Morgan υπολόγισε τις πιθανότητες κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μόλις στο 10%-15%, καθώς, όπως επισημαίνει, η απώλεια της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα την Κυριακή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.
Σύμφωνα με την κορυφαία αμερικανική τράπεζα, πάντως, δύο είναι τα αρνητικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να μεταβάλουν δραματικά το επενδυτικό τοπίο. Στο πρώτο το ΠαΣοΚ σημειώνει ποσοστό χαμηλότερο του 6%, κάτι που θα μπορούσε να φέρει ανακατατάξεις στο κόμμα, με επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, φέρνοντας πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.
Στο δεύτερο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με ποσοστό κοντά στο 30% στις ευρωεκλογές και με διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη ΝΔ. Στο σενάριο αυτό οι πιέσεις για πρόωρες εκλογές θα αυξηθούν, όπως και οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ή να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Ωστόσο η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι τα σενάρια αυτά έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να υλοποιηθούν, ενώ, με δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα διανύει τα τελευταία στάδιά του, με την ανάπτυξη να βελτιώνεται, τη χώρα να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων και τον προϋπολογισμό να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θα ήταν προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει μια μεγάλης έκτασης σύγκρουση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά, αντίθετα, να εξετάσει τις επιλογές που επιτρέπει το πρόγραμμα διάσωσης. Εξάλλου, όπως αναφέρει, μια συνεργάσιμη κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει πιο επωφελή αποτελέσματα από ό,τι μια μη συνεργάσιμη στο θέμα της επικείμενης ελάφρυνσης του χρέους. Ωστόσο, αν η σημερινή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μετουσιωθεί σε πράξη, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο.
Σε κάθε περίπτωση, αν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες άμεσα, η επιστροφή του ρίσκου για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα θα ήταν μια πραγματικότητα, αν και με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών κάτι τέτοιο δεν θεωρείται, όπως αναφέρει, ιδιαίτερα πιθανό. Βέβαια ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα την Κυριακή ίσως οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε πιο ήπιες και πιο πραγματικές λύσεις που θα απαιτηθούν, όπως εκτιμά, προκειμένου να έρθει το κόμμα στην κυβέρνηση. Μια τέτοια στροφή του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαλείψει το ρίσκο της εξόδου από το ευρώ και θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Μακροπρόθεσμα οι εξελίξεις αναμένεται να ευνοήσουν την κυβέρνηση, παρατηρούσε η JP Morgan, διαπιστώνοντας ότι από τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, ενώ η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών όπως Το Ποτάμι περιορίζει τις πιθανότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώσει μια ξεκάθαρη νίκη ακόμη και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Από την πλευρά της, η BofΑ έχει καταρτίσει τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα: στο πρώτο ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται από τα exit polls, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνασπισμού να κινδυνεύσει, ενώ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και τις αγορές. Στο δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής με μικρή διαφορά επηρεάζοντας μεν αρνητικά τις αγορές αλλά σίγουρα δεν θα προξενήσει κάποιο ιδιαίτερο σοκ, ενώ στο τρίτο η ΝΔ κερδίζει τις ευρωεκλογές, κάτι που ερμηνεύεται πως απομακρύνει την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών, όπως και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές όταν αυτές διεξαχθούν.

HeliosPlus