Βήμα-βήμα προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα που θα επιτρέψουν την είσοδο των υδροπλάνων στις μεταφορές, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Η Αμφιλοχία, ακολουθώντας την πολιτική ανάπτυξης ιδιωτικών υδατοδρομίων και τις αποφάσεις που πήραν η Σκύρος και η Αλόννησος, ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραχώρησης χώρου για την ανάπτυξη υδατοδρομίου.
Ανάδοχος ορίστηκε η εταιρεία Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ΙΚΕ, θυγατρική της Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ/ Hellenic Seaplanes SA μετά τη σχετική αξιολόγησή της από την επιτροπή διαγωνισμού που συστήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Αμφιλοχίας. Οπως είναι γνωστό, το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας Hellenic Seaplanes SA είναι να επενδύσει με ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργήσει ιδιωτικά υδατοδρόμια όπου θα είναι κάτοχος της άδειας λειτουργίας ο ιδιώτης.
Αντιθέτως, ο δεύτερος πόλος, η Ελληνικά Υδατοδρόμια, στηρίζει την ανάπτυξη των υδατοδρομίων από δημόσιους φορείς όπως λιμενικά ταμεία και οργανισμοί λιμένων οι οποίοι θα κατέχουν την άδεια λειτουργίας και θα δίνουν την εκμετάλλευση σε τρίτους. Με αυτή τη μορφή ανάπτυξης τα πρώτα υδατοδρόμια κατασκευάζονται ήδη σε Κέρκυρα, Παξούς, Οθωνιούς και Ερείκουσα και θα λειτουργήσουν για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας ενώ σε αυτό το μοντέλο φαίνεται ότι προσχωρεί και η Κρήτη.
Συμβολή στην ανάπτυξη


Το ιδιωτικό υδατοδρόμιο της Αμφιλοχίας έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.
Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης «είμαστε υποστηρικτές της επενδυτικής κίνησης η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Αμφιλοχίας, αναπτύσσοντας μια νέα συγκοινωνιακή δραστηριότητα με δυνατότητα σύνδεσης με νέους προορισμούς έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας αλλά και να δώσουμε στους δημότες μας ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς για άμεση πρόσβαση στα αστικά κέντρα».
Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Μιχάλης Ασσαριώτης επισήμανε: «Κάναμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας λόγω της κεντρικής του θέσης θα μπορεί να έχει διασύνδεση με τα νησιά του Ιονίου αλλά και τα άλλα υδατοδρόμια της Δυτικής Ελλάδας, όπως τη λίμνη των Ιωαννίνων, την Πάτρα αλλά και την Αθήνα όταν το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο ολοκληρωθεί».
Η εταιρεία ως ανάδοχος θα αναλάβει εξ αρχής την υποβολή αίτησης για αδειοδότηση, θα κατασκευάσει το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια θα αναλάβει ως φορέας λειτουργίας υδατοδρομίου. Ο δημόσιος φορέας δεν επιβαρύνεται με οποιοδήποτε κόστος για τη δημιουργία και λειτουργία του υδατοδρομίου.

HeliosPlus