Ο κ. Στέλιος Ματθαιολαμπάκος ερωτά:

«Θέλω να μάθω σε ποιον κωδικό της φορολογικής δήλωσης πρέπει να γράψω την αποζημίωση που έλαβα λόγω συνταξιοδότησης».

Απάντηση:
Η αποζημίωση λόγω λύσης της σχέσης εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα. Φορολογείται με ειδική κλίμακα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Η αποζημίωση αυτή απαλλάσσεται και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Θα γραφεί στους κωδικούς 657-658 του εντύπου της δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Φορολογία κατοίκων εξωτερικού
Ο κ. Δημοσθένης Σαπουνάς ερωτά:
«Παρακαλώ για τη συμβουλή σας πάνω σε δύο ερωτήματα για τον λογαριασμό της κόρης μου, η οποία εργάζεται ως λέκτορας σε ένα πανεπιστήμιο της Σκωτίας.

Στη διάρκεια του 2013 απέκτησε στην Ελλάδα τον διδακτορικό της τίτλο και εισέπραξε αμοιβές (με μπλοκάκι) συνολικού ποσού 450 ευρώ περίπου.

Ηδη από τον Σεπτέμβριο αμείβεται από το Πανεπιστήμιο της Σκωτίας. Δύο ερωτήματα:

α) Πρέπει να δηλώσει στη φετινή της φορολογική δήλωση (για τα εισοδήματα του 2013) και τα ποσά που εισέπραξε και για τα οποία ήδη φορολογήθηκε στο εξωτερικό;
και

β) Πώς και πότε μπορεί να θεωρείται κάτοικος εξωτερικού και να εξαιρεθεί από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα; ΣΗΜ.: 1) διέκοψε – έκλεισε το μπλοκάκι τον Οκτώβριο του 2013, 2) θα διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό (πάνω από 183 ημέρες τον χρόνο), 3) δεν είναι κάτοχος οποιουδήποτε ακινήτου, αυτοκινήτου κ.λπ.».


Απάντηση:

1. Εφόσον η κόρη σας το 2013 ήταν κάτοικος Ελλάδος για πάνω από 183 ημέρες, θεωρείται υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα για το εισόδημα που απέκτησε, καθώς και για το εισόδημα που απέκτησε στην αλλοδαπή.

2. Αν διαμείνει μόνιμα στο εξωτερικό και δεν αποκτά εισόδημα από πηγή στην Ελλάδα, δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα από εκείνα που περιλαμβάνονται στις αντικειμενικές δαπάνες, δεν θα υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.
Πώληση ακινήτου στην αλλοδαπή

Ο κ. Ζαφείρης Παναγιωτίδης ερωτά:

«Η σύζυγός μου, αλλοδαπή ευρωπαία πολίτης, μόνιμη κάτοικος Ελλάδας, απέκτησε εισόδημα το 2013 από πώληση ακινήτου στη χώρα της. Πρέπει να δηλώσει και αν ναι σε ποιον κωδικό αυτό το εισόδημα; Παίζει ρόλο αν αυτά τα χρήματα παρέμειναν στην αλλοδαπή; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δικαιολόγηση τεκμηρίων;».

Απάντηση:
Το έσοδο από την πώληση ακινήτου στην Ελλάδα ή σε αλλοδαπή χώρα δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται. Μπορεί να γραφεί στους κωδικούς 751-752 του εντύπου της δήλωσης για τη δικαιολόγηση τεκμηρίων. Προϋπόθεση είναι το έσοδο αυτό να εισαχθεί στην Ελλάδα.
Οι κωδικοί για το επίδομα λοχείας


Ο κ. Χρήστος Κ. ερωτά:

«Το επίδομα λοχείας από το ΙΚΑ πρέπει να δηλωθεί και αν ναι σε ποιον κωδικό; Υπολογίζεται στο εκκαθαριστικό στο συνολικό εισόδημα;».

Απάντηση:
Το επίδομα λοχείας δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται. Θα γραφεί ωστόσο στους κωδικούς 659-660 για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σύνταξη από Ελλάδα και από ΗΠΑ


Ο κ. Δημήτριος Κατσίκης ερωτά:

«Παίρνω σύνταξη ΙΚΑ στην Ελλάδα και από τις ΗΠΑ για κάποιον χρόνο που εργάστηκα εκεί. Δεν φορολογούμαι στις ΗΠΑ, θα πρέπει να δηλωθούν στην Ελλάδα;».

Απάντηση:
Οι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους με εφαρμογή των Διμερών Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας. Τη σύνταξη που παίρνετε από τις ΗΠΑ θα πρέπει να τη γράψετε στους κωδικούς 391-392 του πίνακα 42 του εντύπου της δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Υποβολή δήλωσης φιλοξενίας


Ο κ. Εμμανουήλ Τρέπας ερωτά:

«Κατοικώ στο σπίτι της συντρόφου μου, με τη διεύθυνση δηλωμένη στην Εφορία και σε όλους τους φορείς και συναλλασσόμενους μαζί μου. Πρέπει να δηλώσω φιλοξενούμενος;».

Απάντηση:
Στην τεκμαρτή σελίδα της φορολογικής δαπάνης στην ένδειξη του πίνακα 7 «Ενοίκιο που πληρώσατε για ενοίκιο κύριας κατοικίας» θα συμπληρώσετε τις σχετικές ενδείξεις, διαγραμμίζοντας το τετραγωνίδιο «Φιλοξενία» με ένα Χ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ