Οι ουρές που σχημάτισαν χιλιάδες Αθηναίοι πίσω από τους πάγκους παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών, που μοίραζαν δωρεάν τρόφιμα στον Κολωνό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές που επέρχονται στο έργο τους, σόκαραν τους πάντες, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί φτωχοί συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα βασικά.

Ωστόσο, οι εικόνες αυτές δεν αναιρούν τη μεταβολή των συνθηκών, την έξοδο από την ύφεση, την άλλη ατμόσφαιρα που τείνει να επικρατήσει στην ελληνική οικονομία, αλλά δεν είναι ακόμη ορατή και ικανή να φανερώσει σε όλη της την έκταση τη νέα δυναμική που σιγά – σιγά ξεπροβάλλει.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις, βεβαιώνουν ότι, παρά τις ουρές της φτώχειας και της ανέχειας, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε νέα τροχιά, καθώς σπάει σιγά -σιγά τα τείχη της
δυσπιστίας και ανακτά την χαμένη αξιοπιστία της.
Έμπειροι διαμεσολαβητές οικονομικών πράξεων και συναλλαγών βεβαιώνουν ότι οι ξένοι έχουν απολύτως ξεθαρρέψει και συστηματικά πλέον αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Οι ίδιοι προβλέπουν ότι στο επόμενο τρίμηνο θα εξελιχθούν σημαντικές εξαγορές ακόμη και μειοψηφικών πακέτων ελληνικών επιχειρήσεων μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Γενικώς κυριαρχεί η εντύπωση ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν ξαναβάλει την Ελλάδα στο χάρτη των ενδιαφερόντων τους και ψάχνουν καλές ελληνικές επιχειρήσεις προσβλέποντας σε κέρδη.
Έχει προηγηθεί άλλωστε η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όπως και η χρηματοδότηση μέσω ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι προηγούμενοι φόβοι να έχουν υπερνικηθεί.
Ταυτόχρονα μορφοποιείται και αρχίζει να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα απολαύσει ραγδαία αύξηση του τουρισμού τόσο φέτος, αλλά ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ήδη για το 2014 εκτιμάται ότι οι ξένοι τουρίστες θα προσεγγίσουν τα 20 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 θα αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα με πρωτοφανείς ρυθμούς.
Τα μηνύματα που έρχονται από τη διεθνή αγορά δείχνουν συγκλονιστικές εξελίξεις, παραπέμπουν σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ραγδαία αύξηση των επισκέψεων στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Αθήνα και βεβαίως επαύξηση της αξίας των επενδύσεων του τουριστικού τομέα. Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν 40 εκατομμύρια τουρίστες το 2025!
Η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό τουριστικό προϊόν, οι εικόνες από τις πολλές όμορφες γωνιές της είναι εκπληκτικές και πλέον μπορούν να μεταφερθούν, χωρίς κόστος μέσω των social media, σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δυνητικούς πελάτες στον κόσμο.
Αυτή η ακαταμάχητη διάδοση εικόνων συμβάλλει ήδη τα μέγιστα στην ανάδειξη του μοναδικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος και δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τη χώρα μας.
Η επερχόμενη μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί θα αλλάξει συνολικά την τουριστική βιομηχανία μας, θα ανεβάσει τις αξίες της και θα προκαλέσει βεβαίως τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Αν μάλιστα ταυτόχρονα με την ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος προχωρήσουν τα δύο μεγάλα πρότζεκτ του Αστέρα της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού και ταυτόχρονα αναβαθμισθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και των άλλων τουριστικών κέντρων στα Ιόνια και αλλού τότε ο όλος τομέας θα διαμορφώσει ευκαιρίες εξυγίανσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Τράπεζες και τη διαχείριση των προβληματικών σήμερα δανείων.
Επιπλέον ένα τόσο δυναμικό τουριστικό ρεύμα είναι ικανό να αναγεννήσει την ελληνική παραγωγή, γεωργική και βιομηχανική και να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής άνθισης και πάλι, της μόνης ικανής να σβήσει τόσο θλιβερές εικόνες σαν κι αυτές που απέδωσε η διανομή τροφίμων στο κέντρο της Αθήνας.
Ίσως μάλιστα αυτή η επερχόμενη τουριστική αναγέννηση να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα της απασχόλησης, υπό τον όρο πάντα ότι θα υπάρξει αναπροσανατολισμός σπουδών και απόκτησης δεξιοτήτων και βεβαίως αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων.