Την διαβεβαίωση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι εξίσου ενεργό έναντι του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού παρέσχε εκ νέου σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνοντας την βούληση της τράπεζας για χρήση αντισυμβατικών και συμβατικών εργαλείων.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Ολλανδία εξ αφορμής των 200 χρόνων από την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ο Ντράγκι αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια για τον τρόπο που θα αναχαιτίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανατίμηση του ευρώ η ΕΚΤ.

Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται πως η επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ σε ευρύ πρόγραμμα αγορών τίτλων. Το δεύτερον σενάριο προβλέπει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις στην αγορά ομολόγων. Το τρίτο σενάριο προβλέπει την παροχή επιπρόσθετης μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (προγράμματα LTRO) ή την αγορά τιτλοποιημένων δανείων από την ΕΚΤ. Αυτό θα συνέβαινε εάν διαπιστωνόταν επιδείνωση στο μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ακόμη στην ομιλία του πως η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την ανατίμηση του ευρώ. «Ενδεχόμενη αύξηση στη συναλλαγματική ισοτιμία, δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες μένουν σταθεροί, συνεπάγεται σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, πτωτικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και ενδεχομένως απειλή για την ανάκαμψη. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε απαιτείται δράση πολιτικής για να διατηρηθεί η ισχύουσα επεκτατική στάση», δήλωσε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η συναλλαγματική ισοτιμία είναι όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στην εκτίμηση της ΕΚΤ για την σταθερότητα των τιμών.