Συρρίκνωση κατέγραψε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα, εξέλιξη που αποτελεί πρόδρομο δείκτη πτώσης του ΑΕΠ.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,4%, ήτοι με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών.

Χθες Τρίτη η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει από την Παρασκευή το ποσοστό των καταθέσεων που κάποιες αγροτικές κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρούν στην κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το ποσοστό των αποθεματικών που απαιτείται να κρατούν οι αγροτικές εμπορικές τράπεζες σε επίπεδο κομητείας, θα μειωθεί κατά 2% ενώ το ποσοστό για τις αγροτικές συνεταιριστικές τράπεζες θα περικοπεί κατά 0,5%.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών υποχωρεί σήμερα Τετάρτη το γουάν έναντι του δολαρίου. Η τιμή σποτ υποχώρησε στα 6,2467 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012.