Το θέμα του ελληνικού χρέους θα ανοίξει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του (Εuro Working Group – EWG), η οποία αναμένεται ότι θα εγκρίνει τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ πιστοποιώντας την τήρηση του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 92%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα πάνω στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων και την παροχή βοήθειας» για «την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο παρόν μνημόνιο, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιέχονται στο πρόγραμμα…».
To «τάιμινγκ» δεν είναι τυχαίο.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης γίνεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat, σήμερα Τετάρτη, για το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού του 2013 το οποίο αναμένεται με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας στο 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σκοπός της συνεδρίασης των Βρυξελλών είναι να πιστοποιηθεί η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος (compliance rate) σε ποσοστό άνω του 92%. Αλλωστε το «τεφτέρι» της τρόικας είχε ήδη ανεβάσει το ποσοστό στο 75% μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.

«Η Ελλάδα δεν ζητάει χάρη», η στρατηγική Στουρνάρα
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα, πέρα από την όποια πολιτική επιχειρηματολογία, καλύπτει πλέον τις τυπικές προϋποθέσεις για να θέσει το θέμα σύμφωνα με την απόφαση της 27ης Νοεμβρίου.
Ετσι σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα το ζήτημα θα τεθεί καταρχάς σε τεχνικό επίπεδο αύριο στη συνεδρίαση του EWG από τον θεσμικό σύμβουλο του Υπουργού, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου.

Παράλληλα θα παρουσιάσει 4σέλιδο υπόμνημα με τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου που οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη υπό κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη και του κ. Φίλιππου Σαχινίδη από το ΠαΣοΚ.

Το EWG θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 5ης Μαΐου. Η στρατηγική που φαίνεται ότι επέλεξε ο κ. Στουρνάρας είναι να τεθεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο προτού τεθεί επισήμως με δική του πολιτική παρέμβαση στις 5 Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι πληροί τις τεχνικές «προδιαγραφές» ώστε να ανοίξει η συζήτηση.
Με άλλα λόγια, στόχος του Υπουργείου είναι να φανεί προς τα έξω ότι «η Ελλάδα δεν ζητάει χάρη», αλλά αντίθετα θέτει στους εταίρους της την τήρηση των συμφωνηθέντων με βάση χειροπιαστά, μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που φέρουν τη σφραγίδα των ιδίων και της τρόικας.