Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «σαφάρι» των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, μετά το διάλειμμα της Μεγάλης Εβδομάδας, με στόχο την ολοκλήρωση του νέου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης που άνοιξε μετά την ανακοίνωση των stress tests και τη σταδιακή επανασύνδεση με τις αγορές για την άντληση ρευστότητας.

Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξαν τον «χορό» των εκδόσεων ενισχύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας με περίπου 3 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, για να ακολουθήσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο η Εθνική και η Eurobank, που ζητούν από τους επενδυτές ένα ποσό της τάξεως των 5,3 δισ. ευρώ.

Ηδη η Eurobank έχει εξασφαλίσει την κάλυψη του 47% της έκδοσης ύψους 2,83 δισ. ευρώ που υλοποιεί, μετά την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τη βασική ομάδα επενδυτών (Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, Brookfield), η οποία θα ελέγχει το μάνατζμεντ της τράπεζας μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, εισφέροντας στην παρούσα φάση συνολικά 1,33 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ θα ανοίξει βιβλίο προσφορών την ερχόμενη Παρασκευή, το οποίο θα κλείσει την Τρίτη 29 Απριλίου.
Στο διοικητικό επιτελείο της Eurobank επικρατεί αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να ενισχύσει την αξία για τους μετόχους της.
Στις αγορές προς αναζήτηση κεφαλαίων θα βγει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία αυτή την εβδομάδα θα εκδώσει ένα πενταετές ομόλογο με στόχο την άντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,50 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώνεται στην ομολογιακή έκδοση με στόχο τη διασφάλιση όσο το δυνατόν χαμηλότερου επιτοκίου. Οι παρουσιάσεις για τους τίτλους αυτούς έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα στο Λονδίνο, ενώ θα συνεχιστούν και αύριο.
Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ειδικό κλιμάκιο του ομίλου με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πέτρο Χριστοδούλου για διήμερες επαφές με εκπροσώπους ξένων τραπεζών και διεθνών οίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για σήμερα είναι προγραμματισμένες 17 συναντήσεις. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 4,45%, δηλαδή 50 μονάδες βάσης κάτω από την απόδοση του πενταετούς τίτλου που εξέδωσε πριν από λίγες εβδομάδες το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να αποκλείουν χαμηλότερα επίπεδα.
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη το απόγευμα, λίγες ώρες μετά το άνοιγμά του. Ακολούθως η διοίκηση της τράπεζας θα επικεντρωθεί στην αύξηση κεφαλαίου ως 2,50 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία του book building με αποκλειστική διάθεση των νέων τίτλων στο εξωτερικό. Κύκλοι της Εθνικής σημειώνουν ότι οι τιμές που ακούγονται στην αγορά για τις νέες μετοχές είναι «εκτός τόπου και χρόνου», υπογραμμίζοντας ότι το τελικό τίμημα θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από τους επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη για τις 10 Μαΐου γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

HeliosPlus