Το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα παρουσιάσει επίσημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης της 5ης Μαίου, ανεβαίνει πρώτο στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.
Στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανάπτυξης για την οικονομία συμφώνησαν την Τρίτη 22 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους επί θεμάτων οικονομικής του ΠαΣοΚ ενώ την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Euro Working Group ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης, προκειμένου να προετοιμαστεί η συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να στηρίξουν και χρηματοδοτικά την όλη προσπάθεια.
Το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, θα στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό των νέων επενδύσεων. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας –στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία. Τέλος, όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το εθνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας όπως οι αποφάσεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.


Υπεγράφη η γερμανική συνεισφορά στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 23 Απριλίου υπεγράφη η συμφωνία με τη γερμανική KfW για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth in Greece, IFG) με 100 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτο, μαζί με 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, -ενός από τα τρία επιμέρους υποταμεία που θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Επενδυτικού Ταμείου-, η σύσταση του οποίου ως νομικού προσώπου, θα έχει υλοποιηθεί το επόμενο 20ήμερο.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με ευνοϊκούς όρους. Επίσης, θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜΜΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Τρίτον, θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής που δεν καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ίδρυμα Ωνάση που προβλέπει τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ΟικονομικώνΓ.Στουρνάραςπου παρέστη στην υπογραφή, σημείωσε ότι μετά από 4 δύσκολα χρόνια η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την KfW σημείωσε ότι συμβάλλει στη ρευστότητα, ενώ αποτελεί και ένδειξη εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση και καταλύτης για την προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Τα πρώτα 200 εκατ. για χρηματοδότηση ΜμΕ

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της τελικής σύμβασης με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της γερμανικής KfW Dr Lutz-Christian Funke: «ξεκινά με 200 εκατ. ευρώ το πρώτο από τα τρία ταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός «χάρη στη σημερινή συμφωνία με την KfW το πρώτο από τα συνολικά τρία υποταμεία, δηλαδή εκείνο που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση στις ΜμΕ με δάνεια για κεφάλαια κίνησης με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (δηλ. στη διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους) πρόκειται να συσταθεί νομικά εντός των επόμενων 20 ημερών.

Το εν λόγω ταμείο, «παράλληλα θα στηρίζει και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με νέα προϊόντα δηλαδή, που καλύπτουν τα συγκεκριμένα κενά χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς».

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο, «για το πρώτο υποταμείο θα διαμορφωθεί συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα.»

» Εκτός από το πρώτο υποταμείο το οποίο θα είναι ταμείο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δεύτερο θα αφορά τη συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενώ το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η δημιουργία του ταμείου στέλνει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και αποτελεί ένα διαβατήριο και ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση ώστε και άλλοι επενδυτές να συμμετέχουν στο Ταμείο.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «η σημερινή συμφωνία είναι τριπλά σημαντική: πρώτον, διότι στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα –στην προσπάθεια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. Δεύτερον, διότι στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις ΜμΕ που σήμερα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν. Τρίτον, διότι ενισχύει τις προσπάθειες μας για να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της απασχόλησης».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την ερχόμενη Τρίτη θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Εκτός από την συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, και την ΕΤΕπ, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχουν εκδηλώσει, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος τηςKfW κ. Funke ευχαρίστησε τους υπουργούς Κ.Χατζηδάκη και Ι.Στουρνάρα για την υπομονή τους, ενώ σημείωσε: «η εικόνα της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε είναι επενδυτικό κλίμα για να έρθει και η ανάπτυξη».

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, αναφέροντας ότι εκεί η αγορά ανέκαμψε εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα του έτους.

Θα λειτουργεί με νομοθεσία ΕΕ

Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη – εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

• Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία

• Αμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).

•Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι ομάδες διαχείρισης των εργασιών του Ταμείου θα επιλεγούν με διαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνιδρυτών (Ελληνική Κυβέρνηση, KFW, EIB Group, CDC/BPI, Ίδρυμα Ωνάση) και στο οποίο η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Γιατί Ταμείο και όχι τράπεζα;

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, προτιμήθηκε η λύση του Ταμείου αντί της ίδρυσης Τράπεζας, γιατί στο υπάρχον τραπεζικό περιβάλλον της Ελλάδας, που έχει οδηγηθεί σε μεγάλη συγκέντρωση για λόγους ασφάλειας, θα ήταν πολύ δύσκολο να ιδρυθεί νέα τράπεζα, η οποία θα απαιτούσε έτσι κι αλλιώς περισσότερα κεφάλαια και θα λειτουργούσε σε πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Επιπλέον το ταμείο μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο ευέλικτα σε σχέση με μια Τράπεζα, ενώ σε αντίθεση με τις τράπεζες μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει μελέτη από τη διεθνή εταιρία Oliver Wyman για τη σκοπιμότητα ίδρυσης του ταμείου, από την οποία προέκυψε ότι υπάρχει σημαντικό κενό χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 15 – 18 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου.

Έχουν γίνει επίσης εξειδικευμένες μελέτες από τις εταιρίες Finance in Motion (για τον τομέα της χρηματοδότησης ΜμΕ), Ernst & Young (για τον τομέα της χρηματοδότησης έργων υποδομής) και άλλη μία από την OliverWyman (για τον τομέα των κεφαλαιουχικών συμμετοχών σε ΜΜΕ).

Η ατζέντα
Σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) επισημοποίησε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο προσεχές Eurogroup της 5ης Μαίου 2014.
Μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εuro Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα δοθεί στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο:

«Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της KfW και να θα εξάρω την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την KfW όλο αυτό το διάστημα. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα.

Ακριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Υπουργός σημείωσε:

Δεν θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για το πλεόνασμα, καταρχήν σεβόμενος τη θεσμική ανεξαρτησία της Eurostat. Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τώρα, για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά τρόικα το πλεόνασμα.
Αλλά ας σεβαστούμε πρώτον ότι σήμερα έχουμε άλλο αντικείμενο εδώ, μιλάμε για ρευστότητα και για ανάπτυξη, ας αφήσουμε λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα να ανακοινωθεί από τη Eurostat.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, πότε θα είναι έτοιμο; Γιατί έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από αυτό, με τον ΙΟΒΕ το ΚΕΠΕ και τη Mac Kinsey;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Αυτές οι μελέτες είναι έτοιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε θα προωθηθούν;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει, αλλά για να μην πούμε «πάρτε τις μελέτες», νομίζω αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι ένα υπερσύνολο από τις τρεις μελέτες, το οποίο θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που κάναμε χθες με αντιπροσωπεία από το ΠΑΣΟΚ είναι να συμφωνήσουμε ένα κείμενο, ένα απλό κείμενο λίγων σελίδων στρατηγικής, το οποίο θα πάει αύριο στο Euro Working Group πρώτα και μετά στο Eurogroup, προκειμένου να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ.
Και μάλιστα σήμερα μία διάσταση αυτής της βοήθειας είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε σήμερα με την KfW.