Να ζητήσουν βοήθεια από τρίτους ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τροφή αναγκάσθηκαν πέρυσι 4.068.000 άνθρωποι στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti.

Σε σχέση με το 2012 ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 10%, ενώ σε σύγκριση με το 2010 η αύξησή του ξεπερνάει το 30%.

«Η οικονομική κρίση και η απώλεια θέσεων εργασίας προκαλεί θεαματική άνοδο των Ιταλών και των αλλοδαπών οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν ούτε καν χρήματα για να μπορέσουν να τραφούν» επαρκώς, τόνισε ο Coldiretti.

Συνολικά 3.764.765 Ιταλοί και μετανάστες, κατά την διάρκεια του 2013, μετέβησαν τουλάχιστον μια φορά σε οργανώσεις και συνδέσμους που διανέμουν πακέτα με τρόφιμα.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι αυτός είναι ένας πιο «διακριτικός τρόπος» να ζητούν βοήθεια, που επιτρέπει στους πολίτες να μην νιώθουν ότι χάνουν την αξιοπρέπειά τους.

Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις αν τους ζητηθεί διανέμουν τα δέματα αυτά με τρόφιμα «κατ’ οίκον», χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς ατέλειωτες ουρές.

«Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου. Μας δείχνει ένα μόνο μέρος των δραματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τόσες ιταλικές οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται», πρόσθεσε ο Coldiretti.

Ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος τόνισε ότι «λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, επιστρέφοντας στο επίπεδο του 1981».

Η κατανάλωση φρέσκων ψαριών το 2013 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μειώθηκε κατά 30%. Αυτή των ζυμαρικών κατά 9%, και αυτή του λαδιού κατά 8%.