Ένα άρθρο γνώμης για τη διαφιλονικούμενη υπέρβαση της κρίσης, η πρωτιά της Ελλάδας στις προτιμήσεις των τουριστών και η κρίση στην Ουκρανία είναι τα θέματα που απασχόλησαν τα γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.


«Η απατηλή ευφορία της ευρωκρίσης» είναι το μακροσκελές άρθρο γνώμης του Βόλφγκανγκ Μινχάου που φιλοξενεί η ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Στην Ελλάδα σπεύδουν διαρκώς περισσότεροι επενδυτές, όχι μόνο ριψοκίνδυνα Hedgefonds αλλά και συντηρητικοί επενδυτές που θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους».

Λίγο παρακάτω όμως το άρθρο υπογραμμίζει πως η ουσία της κρίσης έχει τις ρίζες της στις πραγματικές ανισότητες: «Ας ξεκινήσουμε με την Ελλάδα. Η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%. Παρά τη φούσκα της κερδοσκοπίας δεν υπάρχουν σημάδια για αναζωογόνηση των επενδύσεων. Ποιος θα πάει να χτίσει ένα εργοστάσιο σε μια χώρα που πιστεύει πως κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της; Εάν διαβάσετε αργότερα, μέσα σε αυτό το χρόνο ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ένα έως δυο τοις εκατό, τότε να θυμηθείτε παράλληλα ότι προηγουμένως συρρικνώθηκε κατά 30%».

Και το άρθρο καταλήγει: «Για μένα δεν είναι σαφές πως μια νομισματική ένωση θα ξεπεράσει μια τέτοια στρεβλή κατάσταση. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες και οι Ιταλοί θα στηρίζουν την ευρωζώνη και σε πέντε χρόνια, ακόμα και εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί για τους ανθρώπους;».

«Η Ελλάδα είναι και πάλι νούμερο ένα»

«Η Ελλάδα είναι και πάλι νούμερο ένα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Σενά Ουτσγκέρεν, πρώην διευθυντή του μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου ΤUI στην Αυστρία και νυν διευθυντή της Dertur, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Στην ερώτηση εάν δυσκολεύει η δουλειά του ταξιδιωτικού πράκτορα στις χώρες της κρίσης, απαντά: «Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά για αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι ο προορισμός νούμερο ένα». Και στην επισήμανση ότι οι τιμές αυξάνονται και πάλι πολύ στην Ελλάδα, απαντά: «Ναι, ο ελληνικός τουρισμός έρχεται σε ένα επίπεδο πριν από την κρίση. Για την Τουρκία περίμενε κανείς να δει πως θα πάνε οι εκλογές. Αλλά τώρα και εκεί είναι όλα καλά όσον αφορά τις κρατήσεις».

To NATO και η κρίση στην Ουκρανία

Το θέμα όμως που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι η κρίση στην Ουκρανία. Για τις συνομιλίες στη Γενεύη των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, η Volkstimme γράφει: «Το σκηνικό πριν από την τετραμερή διάσκεψη δεν θα μπορούσε να είναι πιο απειλητικό. Το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας βυθίζεται στην αναρχία, το ΝΑΤΟ θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στα ανατολικά σύνορα και οι αντιδράσεις της Μόσχας δεν είναι προβλέψιμες. Η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ: «Από τότε που έγινε σαφές ότι το Κρεμλίνο θέλει να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής του στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ θα πρέπει και αυτό να δείξει τα όριά του. Πολύ περισσότερα όμως από τη στάθμευση μερικών αεροπλάνων, πλοίων και στρατιωτών δεν κάνει. …Η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ προτιμάει χίλιες φορές να μιλάει παρά να χτυπάει. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι και ο Πούτιν το ξέρει αυτό».