Στις αγορές το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες είναι η κρίση στην Ουκρανία. Η χώρα έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα, όπως και η Ρωσία. Στη Γερμανία επικρατεί «συγκρατημένη» ανησυχία μεταδίδει ηDeutsche Welle.

Σε μερικές τράπεζες στη Φρανκφούρτη θα αργήσουν πολύ να κλείσουν σήμερα τα φώτα και να ξεκινήσουν οι ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα. Οι αγορές πιθανόν να αντιδράσουν στην κρίση στην Ουκρανία και οι τράπεζες θέλουν να προετοιμαστούν. Στους διαδρόμους της Deka Bank, το θέμα έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική, όπως λέει ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας:

«Η ταχύτητα με την οποία περνάει κανείς από την κρίση στην Κριμαία στο δεύτερο σενάριο προκαλεί ανασφάλεια. Και αυτό, όπως συνηθίζεται, φαίνεται στις αντιδράσεις των αγορών».

Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με μεγάλη πτώση των δεικτών. Τώρα το θέμα που απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Όχι μόνο περιορισμοί εισόδου στην ΕΕ για ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς και πάγωμα των λογαριασμών αλλά και επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων;

Οι Γερμανοί ελπίζουν σε αποκλιμάκωση

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Φρανκφούρτη πάντως, όσο και να πιστεύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ούτε όμως και εφησυχασμού για τις εξελίξεις. Η Γερμανία, για παράδειγμα, συνεργάζεται στενά με τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Μόνο στη Ρωσία οι 30 εταιρείες που είναι εισηγμένες στον DAX κάνουν τζίρο μεγαλύτερο από 20 δις ευρώ. Ωστόσο ο Ντέιβιντ Κολ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Julius Bar, δεν πιστεύει πως θα επιβληθούν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και θεωρεί πως το βάρος πέφτει στους πολιτικούς:


«Εάν το δει κανείς ψυχρά, η Ευρώπη δεν έχει διάθεση να επέμβει. Οι περισσότεροι γερμανοί πολίτες δεν στηρίζουν ένα τέτοιο βήμα. Τα φωτάκια στην τηλεόραση που βλέπαμε στον πόλεμο στο Ιράκ δεν υπάρχουν πια αλλά και η πολιτική αντιδρά με μισή καρδιά. Για ποιο πράγμα παλεύει κανείς πραγματικά; Για το διεθνές δίκαιο;»

Στη Μόσχα πάντως τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά. Εδώ και εβδομάδες το ρούβλι έχει πάρει την κατιούσα και έχει χάσει ήδη το ένα τρίτο της αξίας του. Οι επενδυτές απέσυραν πάνω από 30 δις ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα είναι ο μεγάλος χαμένος σε οικονομικό επίπεδο. Ο Ούλριχ Κάτερ όμως πιστεύει πως όσο ο Πούτιν έχει τη στήριξη του κόσμου, το οικονομικό κόστος δεν τον πειράζει. Εκείνος στοχεύει στο πολιτικό κέρδος.