Ως μια κίνηση-τεστ της εγχώριας αγοράς η κυπριακή κυβέρνηση εκδίδει εξαετές ομόλογο σε φυσικά πρόσωπα, προσφέροντας τη δυνατότητα ρευστοποίησης εντός 6 μηνών και επιτοκιακό μπόνους σε όσους το κρατήσουν στη λήξη τους.

Είναι η πρώτη φορά μετά την ένταξη της Κύπρου στο μνημόνιο που εκδίδονται ομόλογα για εσωτερική χρήση με στόχο να πετύχει η Κύπρος την επάνοδο της στις αγορές πριν από τη λήξη του μνημονίου με την τρόικα, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου του 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργού Οικονομικών, τα συγκεκριμένα αυτά ομόλογα αποτελούν αξιόπιστη επενδυτική επιλογή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, χαμηλό επίπεδο κίνδυνου και ικανοποιητικό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο θα είναι κλιμακωτό και θα ξεκινά από 2,75% για τα πρώτα 2 χρόνια και θα αυξάνεται σταδιακά έως και 5,75%, αν ο επενδυτής το διατηρήσει στην κατοχή του ως το τέλος της διάρκειάς του.

Το ελάχιστο ποσό κάθε αίτησης για αγορά ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ.

Τα σχετικά έγγραφα που πρέπει να συμπληρωθούν για την αίτηση θα κατατίθενται από τους επενδυτές είτε προσωπικά είτε ταχυδρομικά στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Τα έγγραφα θα είναι διαθέσιμα από το ΧΑΚ.