Αλλη μία ελληνική εταιρεία εκμεταλλεύεται την τάση για τοποθετήσεις κεφαλαίων στη χώρα από μεγάλους επενδυτικούς οίκους και διευρύνει το χρηματοδοτικό μοντέλο της πέρα από τα δάνεια των τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, ως τις αρχές Μαΐου αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την έκδοση ομολογιακού δανείου της Attica Συμμετοχών (Super Fast Ferries και Blue Star Ferries), το οποίο θα καλύψει η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Fortress.
Tο ομολογιακό θα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει στη θυγατρική ακτοπλοϊκή εταιρεία της MIG να καλύψει λήξεις βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και να αποπληρώσει μέρος οφειλών σε κατασκευαστές πλοίων.
Το ομολογιακό θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, γεγονός που σημαίνει ότι ο αμερικανικός όμιλος θα αποκτήσει συμμετοχή στο άμεσο μέλλον στην εισηγμένη εταιρεία. Οπως συνέβη πρόσφατα με τη York Capital που κάλυψε ομολογιακό δάνειο και αύξηση κεφαλαίου της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ καταβάλλοντας συνολικά 90 εκατ. ευρώ ή με τη Third Point, η οποία επένδυσε 60 εκατ. δολάρια μέσω αύξησης κεφαλαίου και απέκτησε ποσοστό στην Energean Oil & Gas (πετρέλαια Πρίνου).
Η Attica επιβεβαίωσε με επιστολή της στο ΧΑ ότι επιδιώκει τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την προσέλκυση στρατηγικών συμμάχων, ώστε να ενδυναμώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις διαδικασίες της συνολικής αναδιάρθρωσης του ακτοπλοϊκού κλάδου που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς. «Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις/διαπραγματεύσεις με έναν μεγάλο αριθμό τραπεζών, καθώς και με τη Fortress Credit Corp» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αμερικανικός όμιλος επενδύσεων Fortress Investment Group θεωρείται από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 55,6 δισ. δολαρίων.
H θυγατρική Fortress Credit Corp ειδικεύεται στην εύρεση, στη διάρθρωση και στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων χρηματοδότησης.
Οπως προκύπτει από την έκθεση του 2013, η Attica έχει συμβατικές λήξεις βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ποσού 40 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός του oμίλου στις 31.12.2013 ανήλθε σε 289,94 ευρώ, αλλά η αξία των 13 πλοίων της που δραστηριοποιούνται σε Αδριατική (τέσσερα Superfast) και Αιγαίο (εννέα Blue Star) φθάνουν τα 628 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση του 2013 η Attica περιόρισε τις καθαρές ζημιές σε 10 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 53,98 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2012.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ