Νέο κύκλο εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ ΑΕ έχει πυροδοτήσει το σχέδιο χρηματοδότησης των τραπεζών προς την εταιρεία. Ισως όμως και να πρόκειται για την τελευταία σκληρή αντιπαράθεση, αφού το σχέδιο των τεσσάρων τραπεζών προβλέπει τη μετοχοποίηση των οφειλών της και την απόκτηση εκ μέρους των τραπεζών της καταστατικής πλειοψηφίας, δηλαδή του 67%, με την τοποθέτηση νέου διαχειριστή.

Και όλα αυτά για να χρηματοδοτηθεί η μεγαλύτερη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία με 14 εκατ. ευρώ! Οπως έλεγαν τραπεζικές πηγές, «τα 8 εκατ. ευρώ τα χρειάζεται… χθες», θέλοντας να τονίσουν την πιεστική ανάγκη χρηματοδότησης που έχει η εταιρεία.
Εστω και αν έχει αποπληρώσει στην πιο δύσκολη περίοδο της λειτουργίας της, τα δύο προηγούμενα χρόνια, οφειλές ύψους περί τα 30 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της πλέον δεν υπερβαίνει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της στη διάρκεια του 2013 πλησίασαν τα 150 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι τέσσερις οικογένειες-μέτοχοι της ιστορικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης αναζητούν ένα νέο πλαίσιο ισορροπίας και κυρίως καλούνται να επιλέξουν ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, πώς θα εξαγοραστούν τα μερίδια αυτών που θα αποχωρήσουν (αν αποχωρήσουν) και πώς θα κατανεμηθεί το 33% που θα απομείνει «ελεύθερο» από τις τράπεζες.
Προς στιγμήν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πέτρος Παπαδάκης, ο οποίος ελέγχει την πλειονότητα των μετοχών, φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των τραπεζών συνολικά και πρωτίστως της Eurobank, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της βιομηχανίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, παρά το ότι ο ίδιος διαθέτει το 27,5% και βρίσκεται σε αντιδικία με τον κ. Παπαδάκη, έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού. Ακριβώς το αντίθετο.
Μιλώντας προς «Το Βήμα» πηγές της αγοράς αλλά και τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι η Μεβγάλ ΑΕ είναι ίσως η υγιέστερη χρηματοοικονομικά γαλακτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς, αλλά το πρόβλημά της αφορά το μάνατζμεντ και τις συνήθεις αντιπαραθέσεις μεταξύ των μετόχων, αν και στην τελευταία φάση το μπλοκ που εκπροσωπεί ο κ. Παπαδάκης φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση, με βραχεία κεφαλή όμως.
Από το 2003


Οι περιπέτειες της Μεβγάλ ΑΕ άρχισαν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2003 ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος απέκτησε από την κυρία Μαίρη Χατζάκου ένα ποσοστό μετοχών επιδιώκοντας προοπτικά να δημιουργήσει έναν μεγάλο όμιλο τροφίμων –η Vivartia ακολούθησε. Ηταν η εποχή που ο κ. Παπαδάκης συζητούσε με τη γαλλική Lactalis και ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε την κίνηση-ματ εμποδίζοντας την είσοδο του γαλλικού ομίλου στην ελληνική αγορά. Αλλά η κίνηση αυτή ανέτρεψε τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των μετόχων, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να διαμορφώνονται διαφορετικά μπλοκ εξουσίας για να ασκούν τη διοίκηση.
Οταν μάλιστα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος απέκτησε τη Vivartia και πήρε και την «προίκα» του πακέτου των μετοχών της Μεβγάλ, αποφάσισε κατ’ αρχάς –και με την πλειονότητα των μετόχων να συμφωνεί –να προχωρήσει το σχέδιο του προκατόχου του. Ολα ήταν έτοιμα όταν αίφνης όλα άλλαξαν και πάλι. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε κρίση και η Vivartia έδειχνε πλέον να μην ενδιαφέρεται. Η συμφωνία διαλύεται και τότε ο κ. Παπαδάκης εξαγοράζει το 8% από το συνολικό 14,6% των μετοχών που κατείχε ο όμιλος του κ. Βγενόπουλου αποκτώντας έτσι την πλειοψηφία και επιχειρεί να ασκήσει διοίκηση. Εν τω μεταξύ όμως έπειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ επιβλήθηκε πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την έκδοση «πλαστών τιμολογίων»
.
Μονόδρομος


Επρόκειτο για μια λογιστική παρατυπία και όχι για παράβαση επί της ουσίας, όπως απεδείχθη, που όμως ήταν αρκετή για να «μπλοκάρει» για αρκετό διάστημα την τραπεζική χρηματοδότηση σε μια περίοδο που η εταιρεία την είχε απόλυτη ανάγκη. Τότε άρχισαν οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους εργαζομένους αλλά και προς τους κτηνοτρόφους και η εναγώνια προσπάθεια της διοίκησης της εταιρείας να επιβιώσει. Τότε άρχισε και η συρρίκνωση του δικτύου της προκειμένου να εξοικονομήσει κεφάλαια για να μπορέσει να λειτουργεί. Οι τράπεζες όμως αντέδρασαν εν προκειμένω στις συνεχείς κρούσεις για χρηματοδότηση και αφού διαπίστωσαν ότι η εταιρεία έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να λειτουργεί υγιώς.
Ετσι πλέον οι τέσσερις οικογένειες που ελέγχουν το μετοχικό κεφάλαιο της Μεβγάλ ΑΕ, όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα ή θα τα βρουν μεταξύ τους ή η εταιρεία μοιραία θα οδηγηθεί στην απαξίωση, παρότι τα οικονομικά μεγέθη της δείχνουν το αντίθετο.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν τις τιμές του γάλακτος
Σε αναβρασμό βρίσκεται όλη η αγορά του γάλακτος στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες κυβερνητικές ρυθμίσεις. Οι γαλακτοβιομηχανίες, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σε μειώσεις της τιμής της πρώτης ύλης περί τα 3 λεπτά το λίτρο. Ο σχεδιασμός που υπάρχει προβλέπει τη μείωση της λιανικής τιμής κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Στα 3 λεπτά του κτηνοτρόφου θα «προσφέρουν» μείωση περίπου 3 λεπτών οι γαλακτοβιομηχανίες –αφού προηγουμένως προεξοφλώντας την προαναφερόμενη μείωση έκαναν τις σχετικές ανατιμήσεις –και περί τα 3 λεπτά θα συνεισφέρουν οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ. Είναι θέμα ημερών οι νέες μειώσεις να «βγουν» στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Ωστόσο ένας απροσδόκητος κίνδυνος φαίνεται ότι «έρχεται» από την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία είναι ο περιορισμός των γερμανικών εισαγωγών στη Ρωσία. Οπως λένε πηγές της αγοράς, έχουν ήδη αυξηθεί οι αδιάθετες ποσότητες γάλακτος που έχει τυροκομηθεί και παραμένει στα ψυγεία και ως εκ τούτου έχουν αρχίσει να μειώνονται οι τιμές των τυροκομικών προϊόντων. Θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου, εφόσον αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, να μειωθεί και η τιμή του παραγωγού.
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση της τιμής του γάλακτος στη Γερμανία θα έχει άμεσες συνέπειες και στην ελληνική αγορά. Θεωρείται βέβαιον ότι θα πιεστούν οι ελληνικές τιμές παραγωγού σημαντικά. Στην παρούσα φάση η άνοδος των ελληνικών τιμών παραγωγού στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών. Για τις γαλακτοβιομηχανίες είναι πιο συμφέρουσα η αγορά της πρώτης ύλης από την Ελλάδα παρά από τη Γερμανία ή τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Πώς χάθηκαν €25 εκατ.
Πέρυσι η εταιρεία, προκειμένου να περιορίσει τα κοστολογικά βάρη της και δεδομένου ότι δεν είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το δίκτυο διανομής της, το περιόρισε με προφανείς επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών της. Εχασε πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ –περιορίστηκαν στα 150 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική αυτή συνεχίζεται και εφέτος. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 οι πωλήσεις της έχουν συρρικνωθεί κατά 50% στην περιοχή της Αττικής –μειώθηκαν κατά 70% οι παραδόσεις γιαουρτιού και κατά 45% οι παραδόσεις γάλακτος. Τούτο είχε ως συνέπεια η εταιρεία να «αφήσει» αγελαδοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόταν. Και φαίνεται να τους οφείλει περί τα 8 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακότερο όμως στοιχείο συνίσταται στο γεγονός ότι η εξαγωγική παρουσία της Μεβγάλ ΑΕ μόνο αμελητέα δεν είναι. Το 25% των πωλήσεών της προέρχεται από τις εξαγωγές –περί τα 38 εκατ. ευρώ ήταν στη διάρκεια του 2013 η αξία τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ