Με το βλέμμα στραμμένο στην καλοκαιρινή σεζόν που αρχίζει θετικά από τα τέλη του μήνα είναι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, καθώς η εσωτερική κίνηση στα ξενοδοχεία το Πάσχα διαμορφώνεται σε αναμενόμενα επίπεδα. Λιγότερες είναι οι ανοιχτές μονάδες στις φετινές αργίες, μια και οι θερινοί προορισμοί μπαίνουν σε λειτουργία από τα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου, οπότε αρχίζουν οι πτήσεις από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια. Η έξοδος των Ελλήνων ωστόσο αναμένεται αυξημένη, με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να προσθέτουν έκτακτα δρομολόγια και τους περισσότερους ταξιδιώτες να κατευθύνονται σε εξοχικά και σπίτια συγγενών ή φίλων.

Περίπου 30% των ξενοδοχείων της Σαντορίνης έχουν ανοίξει για το Πάσχα, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Μανώλης Καραμολέγκος, συμπληρώνοντας ότι αυτά παρουσιάζουν πληρότητα 70%-80%, βελτιωμένη σε σχέση με το 2013. Το Πάσχα το νησί θα υποδεχθεί όχι μόνο Ελληνες αλλά και ξένους, καθώς ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα συμπίπτουν. Εξάλλου, η κίνηση ήταν αυξημένη και όλο τον χειμώνα χάρη στους Κινέζους, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη για τις γαμήλιες τελετές. Από τον Μάιο ξεκινούν οι πτήσεις τσάρτερ για τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, 1.740 περισσότερες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν εφέτος στο νησί.
«Τροφοδότης»


«Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης τροφοδοτεί και όλες τις Κυκλάδες» τονίζει ο κ. Καραμολέγκος αναφερόμενος στη μετακίνηση πολλών ταξιδιωτών από τη Σαντορίνη σε άλλα νησιά, όπως η Πάρος και η Νάξος.

«Οι Ελληνες κάνουν Πάσχα στο σπίτι του συγγενούς ή του φίλου τους πλέον»
λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη, εξηγώντας τη χαμηλή κίνηση στα ξενοδοχεία του νησιού. Η ίδια υποστηρίζει ότι συνεχίζεται «το φαινόμενο που ξεκίνησε μετά το σοκ από τις περικοπές μισθών και συντάξεων», αναγκάζοντας τους Ελληνες να αναζητήσουν πιο φθηνές εναλλακτικές. Επίσης, οι διακοπές του Πάσχα θεωρούνται πλέον ένα έξοδο που περιορίζεται προς όφελος της καλοκαιρινής άδειας. Στη Ζάκυνθο τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ήδη και τον Μάιο υποδέχονται τους πρώτους ξένους επισκέπτες. Η ζήτηση από την εγχώρια αγορά ήταν υποτονική, παρότι το κόστος της ακτοπλοϊκής μεταφοράς για το αυτοκίνητο «έχει μειωθεί από 35 ευρώ το 2013 σε 5 ευρώ εφέτος» σημειώνει. Την ίδια ώρα, από τον εισερχόμενο τουρισμό προβλέπεται «τουλάχιστον διψήφια αύξηση» σε σχέση με πέρυσι, με τη Βρετανία να είναι η κύρια αγορά και τη Ρωσία να είναι δεύτερη πλέον σε αφίξεις, επισημαίνει η κυρία Τετράδη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Το 10% των ξενοδοχείων άνοιξε στην Κεφαλλονιά» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, συμπληρώνοντας ότι «το Πάσχα είναι νωρίς» και οι περισσότερες μονάδες δεν λειτουργούν ακόμα εν όψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινά από την 1η Μαΐου.
Φθηνά εισιτήρια


Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες πτήσεις στο νησί από την easyJet, ενώ ακολουθούν και άλλες αεροπορικές εταιρείες στα τέλη Απριλίου, με το νησί να προσδοκά διψήφια άνοδο και εφέτος σε συνέχεια του 2013, αναφέρει ο κ. Γαλιατσάτος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η κίνηση για Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο έχει ξαναζωντανέψει», με τα ακτοπλοϊκά και για τα δύο νησιά να είναι ιδιαίτερα προσιτά χάρη στον ανταγωνισμό, καθώς έχουν μειωθεί κατά 50%-60% από πέρυσι.
Με μέση πληρότητα σε ποσοστό 70% διαμορφώνεται η κίνηση στα 40 ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει στη Χαλκιδική, αριθμός που αναλογεί στο 10% του δυναμικού. Κρατήσεις έχουν γίνει και από ταξιδιώτες από βαλκανικές χώρες για διαμονή τριών έως τεσσάρων ημερών, ενώ οι Ελληνες περιορίζονται στα διήμερα. «Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Μάιο, καθώς από τις 10 του μήνα ξεκινά η ροή από το εξωτερικό» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι η σεζόν θα είναι θετική με αύξηση 10%, καθώς ανοδικά κινούνται οι αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, με τη ρωσική αγορά να περιορίζει την πτώση της σε ποσοστό 10%-15%, από 25% τον Ιανουάριο, δημιουργώντας ελπίδες ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς «θα διατηρηθούν τα περσινά μεγέθη» σημειώνει.
Κίνηση στα ακτοπλοϊκά
Υψηλές πληρότητες παρουσίασαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή, ειδικά στις γραμμές για Πάρο, Νάξο, Ιο και Σαντορίνη και για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, με έκτακτα δρομολόγια να έχουν προστεθεί, σημειώνει ο εμπορικός διευθυντής της Attica Group (Blue Star και Superfast Ferries) κ. Διονύσης Θεοδωράτος. Αντίστοιχα υψηλή ήταν η κίνηση τη Μεγάλη Τετάρτη στη γραμμή για Δωδεκάνησα, με την Πάτμο να αποτελεί δημοφιλή προορισμό για το Πάσχα. Σύμφωνα με στοιχεία της Travelplanet24, αύξηση 20% σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έγιναν από την 1η ως τις 12 Απριλίου 2014, για το διάστημα από 12 έως 21 Απριλίου. Οι Κυκλάδες παρέμειναν στις κορυφαίες επιλογές, με πρώτη την Τήνο, ενώ ακολουθούν η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος.
Πτήσεις με γκρουπ από τον Μάιο
Αισιόδοξες προβλέψεις – Ενισχύεται ο οδικός τουρισμός από ανατολικές χώρες
Γεμάτα είναι τα ξενοδοχεία στην πόλη της Κέρκυρας καθώς επίσης και όσες μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Παναγιώτη Μπράμο.
Οι υπόλοιπες μονάδες του νησιού αναμένεται να ανοίξουν από τον Μάιο εν όψει της εισερχόμενης κίνησης, η οποία προβλέπεται ανοδική.

«Αρκετά καλή πληρότητα παρατηρείται το Πάσχα στην Πάρο»
υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Πάρου και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κυρία Μαρία Χανιώτη. Η ίδια σημειώνει ότι η κίνηση είναι αυξημένη αναφερόμενη στα έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού είναι ανοιχτά εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Και η θερινή περίοδος προβλέπεται θετική για το νησί, με την εισερχόμενη κίνηση να παρουσιάζει αύξηση. «Από τον Ιούνιο περιμένουμε γκρουπ» λέει η κυρία Χανιώτη, εξηγώντας ότι η γαλλική αγορά είναι η κύρια αγορά του νησιού, με την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες να ακολουθούν. «Οι περισσότεροι έρχονται μέσω Μυκόνου» σημειώνει, τονίζοντας ότι το «island hopping» είναι πολύ συνηθισμένο, με διάρκεια παραμονής σε κάθε νησί περίπου τρεις ημέρες.
Θετική ήταν η ζήτηση για το Πήλιο καθώς το ποσοστό ξεπερνά το 70%, με ανοδικές τάσεις για προορισμούς όπως η Πορταριά και η Μακρινίτσα, και το Ανατολικό Πήλιο να ακολουθεί σε χαμηλότερα ποσοστά, της τάξεως του 55%-60%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργο Ζαφείρη.
Η πληρότητα στην Πορταριά αναμένεται να αγγίξει το 80%, λέει ο κ. Ζαφείρης, εκτιμώντας ότι οι κρατήσεις θα ενισχυθούν από τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής, με τις τιμές κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ για ένα δίκλινο.
Την ίδια ώρα, ο προορισμός «ανοίγει» για καλοκαίρι από τα μέσα Μαΐου, με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου να υποδέχεται πτήσεις της Ryanair αλλά και από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, ενώ αυξάνεται και ο οδικός τουρισμός από ανατολικές χώρες με οργανωμένα γκρουπ.
Διψήφια αύξηση
  • «Η κίνηση για το Πάσχα είναι στα αναμενόμενα επίπεδα» από την ελληνική αγορά, με το 50% των ξενοδοχείων να έχουν ανοίξει στα Χανιά, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανόλης Γιαννούλης.
  • Η σεζόν στον προορισμό ξεκινά από τις 25 Απριλίου και μετά με αφίξεις από το εξωτερικό και τη χρονιά να παρουσιάζει διψήφια αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
  • Εξαίρεση αποτελεί η ρωσική αγορά, από την οποία παρατηρείται «φρενάρισμα», το οποίο «οφείλεται στην υποτίμηση που έχει υποστεί το ρούβλι σε σχέση με το ευρώ» υποστηρίζει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ