Συντηρητική τακτική στη στρατηγική τους ακολουθούν εφέτος 52% των επενδυτών παγκοσμίως, αναλαμβάνοντας λιγότερο κίνδυνο και αποδεχόμενοι την προοπτική χαμηλότερων αποδόσεων, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για το επενδυτικό κλίμα της Franklin Templeton (GISS). Από την έρευνα προκύπτει πως οι έλληνες επενδυτές εμφανίζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το τρέχον επενδυτικό κλίμα και μακροπρόθεσμα με θετική προοπτική.
Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων επενδυτών θεωρεί ότι οι προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης είναι δυσοίωνες και φαίνεται να προτιμά περιουσιακά στοιχεία φυσικής μορφής.
Οι προσδοκίες
Η επιφυλακτικότητα στις επενδύσεις ήταν έντονη, με περίπου 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να σκοπεύουν να υιοθετήσουν συντηρητική προσέγγιση για τις επενδύσεις τους.
Αναμένουν πάντως μέση απόδοση 7,5% στο έτος, με αύξηση στο 13,8% την επόμενη δεκαετία. Η έρευνα έδειξε ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι επενδυτές την αγορά συχνά αποκλίνει από την πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ικανότητά τους να λαμβάνουν σωστά τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα π.χ., μόνο το 40% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι οι ελληνικές μετοχές –που σημείωσαν μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως –σημείωσαν άνοδο το 2013. Η προοπτική που βλέπουν οι επενδυτές για το χρηματιστήριο της χώρας τους εφέτος είναι πιο αισιόδοξη, καθώς σε ποσοστό 62% παγκοσμίως πιστεύει ότι η αγορά θα καταγράψει θετική πορεία.
Στην Ελλάδα λίγο παραπάνω από τους μισούς (ποσοστό 54%) πιστεύουν ότι το χρηματιστήριο θα προσφέρει θετικές αποδόσεις το 2014. Οι μετοχές, τα ακίνητα και τα πολύτιμα μέταλλα βρέθηκαν στην κορυφή των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων οι οποίες, σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών, θα καταγράψουν τις καλύτερες αποδόσεις φέτος. Περισσότεροι από τους μισούς (ποσοστό 55%) επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές θα είναι μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων με την καλύτερη απόδοση φέτος, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό επενδυτών ήταν 50%.
Τα πολύτιμα μέταλλα βρέθηκαν εκτός των προτιμήσεων ορισμένων επενδυτών φέτος, σε ποσοστό που μειώθηκε από το 53% στο 39%, ενώ η προοπτική που διαβλέπουν οι επενδυτές για τα ακίνητα παρέμεινε σχετικά σταθερή.
Αισιοδοξία


Από τους ερωτηθέντες όλων των χωρών, οι έλληνες επενδυτές εμφανίστηκαν με την πιο αισιόδοξη προοπτική για τα πολύτιμα μέταλλα (58%), ενώ ήταν επίσης αισιόδοξοι για τα εμπορεύματα εκτός μετάλλων και τις μετοχές το 2014, με τις προσδοκίες τους για τα ακίνητα σε ορίζοντα δεκαετίας να διαμορφώνονται υψηλότερα.
Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μια προτίμηση για τα περιουσιακά στοιχεία σε φυσική μορφή, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων και των αντιλήψεων για την ανάκαμψη στη χώρα, καθώς 81% των επενδυτών θεωρούν ότι η ανάκαμψη είναι είτε «πολύ ασθενής» είτε «ασθενής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ