Η Nestlé, η μεγαλύτερη επιχείρηση της βιομηχανίας των τροφίμων στον κόσμο, είδε τις πωλήσεις της να ολισθαίνουν κατά 5,1% το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2013, κατηγορώντας την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου για τα αποτελέσματα αυτά.
Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία την περασμένη Τρίτη η συνολική αξία των πωλήσεων της Nestlé ανήλθε σε 20,8 δισ. φράγκα. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς σε δημοσκόπησή του το κορυφαίο ελβετικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων AWP είχε προβλέψει ότι οι πωλήσεις της Nestlé για το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα έφταναν τα 21,1 δισ. ελβετικά φράγκα.
Αντίκτυπος στις πωλήσεις


Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού κολοσσού των τροφίμων Πολ Μπαλκ υποστήριξε ότι η διαμόρφωση των ισοτιμιών ήταν η πραγματική αιτία της πτώσης αυτής και επισήμανε πως η εταιρεία αναμένει ότι «η διαρκής ενίσχυση του ελβετικού φράγκου θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις». Ωστόσο, η Γουάν Λινγκ Μαρτέλο, οικονομική διευθύντρια της Nestlé, τόνισε ότι ακόμα κι έτσι «τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδεικτικά της σταθερότητας της εταιρείας σε ένα τρίμηνο εξαιρετικά δύσκολο».
Η Nestlé δεν είναι, όμως, η μόνη εταιρεία που υποστηρίζει ότι η διαμόρφωση των ισοτιμιών αποτελεί πρόκληση για την απόδοση των επιχειρήσεων οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης στις αναπτυγμένες χώρες και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα και δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έπληξε ακόμα και τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου οι αναπτυσσόμενες χώρες ήταν αυτές που «ξελάσπωναν» τις επιχειρήσεις όσον αφορά την αύξηση των κερδών τους.
Οπως επισημαίνει η «Wall Street Journal» οι ιθύνοντες της Nestlé ανέφεραν ότι η υποχώρηση ορισμένων νομισμάτων της Ασίας και της Αφρικής έναντι του ελβετικού φράγκου μείωσε σημαντικά την αξία των πωλήσεών της στις περιοχές αυτές, όπου η εταιρεία αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων.
Το δολάριο και τα επιτόκια


Η Roche, μια άλλη ελβετική εταιρεία κι ένας από τους ηγετικούς ομίλους στη φροντίδα υγείας, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της έκαναν βουτιά 1% κατά το πρώτο τρίμηνο. Το ισχυρό ελβετικό φράγκο, κυρίως έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ιαπωνικού γεν, περιόρισε τα θετικά αποτελέσματα που προήλθαν από την αύξηση των πωλήσεων των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων της εταιρείας.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, η SABMiller, προειδοποίησε πως οι νομισματικές αποτιμήσεις μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η βρετανική ζυθοποιία ανέφερε σε επίσημη δήλωσή της ότι η υποτίμηση των βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου θα πλήξει σοβαρά τα συνολικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο κλείσιμο του έτους.
Το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι των νομισμάτων πολλών αναδυόμενων αγορών –απ’ όπου προέρχεται το 75% των συνολικών εσόδων της SABMiller –εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιταχύνεται και προσδοκιών ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν, σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο Πίτερ Εβανς.
Η Diageo αποκτά το πάνω χέρι στη United Spirits
  • Γην και ύδωρ έδωσε η Diageo για να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ηδύποτων στην Ινδία, United Spirits. Ο γιγαντιαίος βρετανικός όμιλος οινοπνευματωδών ποτών, ο οποίος κατέχει ήδη μερίδιο περίπου 28% στη United Spirits, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ανοικτή προσφορά για την απόκτηση επιπλέον 26% της ινδικής ποτοποιίας. Η Diageo είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περίπου 1,9 δισ. δολάρια για να πετύχει τον στόχο της. Θέλει να καταβάλει υπερτίμημα (premium) 18,5% συγκριτικά με την τιμή που έκλεισε η μετοχή της United Spirits την Παρασκευή 11 Απριλίου. Η τιμή που προσφέρει είναι, άλλωστε, διπλάσια από εκείνη που είχε καταβάλει πέρυσι για να αποκτήσει το αρχικό της μερίδιο στην ινδική εταιρεία. Αν ολοκληρωθεί το όλο σχέδιο, το τίμημα που θα καταβάλει η Diageo θα είναι… 38 φορές μεγαλύτερο από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της United Spirits το προηγούμενο οικονομικό έτος, που έληξε στις 31 Μαρτίου 2014. Οι αναλυτές κρίνοντας από τις εξαγορές εκ μέρους της Diageo μικρών μεριδίων της United Spirits από την αγορά τους τελευταίους μήνες είχαν προεξοφλήσει την ανοικτή προσφορά της βρετανικής εταιρείας. Διαφωνούν, ωστόσο, ως προς τις πιθανότητες που έχει η εταιρεία που παράγει το ουίσκι Johnnie Walker και τη βότκα Smirnoff να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη μεγαλύτερη ποτοποιία σε μια τεράστια αγορά 1,2 δισ. κατοίκων –στην οποία, ωστόσο, πάνω από το 35% του πληθυσμού δεν αγγίζει το αλκοόλ για λόγους θρησκευτικούς (ινδουιστές και μουσουλμάνοι).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ