Τραπεζοκεντρικό καθίσταται σταδιακά και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αυξάνουν και το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς των μετοχών τους, αναμένεται να αυξήσουν τη συμμετοχή των ξένων τόσο στον κλάδο όσο και συνολικά στο Xρηματιστήριο. Σήμερα από τα περίπου 71 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, οι τράπεζες ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, αποτελώντας έτσι το 40% της εγχώριας αγοράς.

Το ποσοστό αυτό θυμίζει την αγορά προ μιας 10ετίας, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου επαναφέρει τις ιστορικές ισορροπίες στην εγχώρια αγορά μετοχών.
Εν τω μεταξύ ύστερα από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 13,33%, καθώς επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε υπερπωλημένες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησαν σε ανάκαμψη το ΧΑ. «Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη στάθμιση των δεικτών και την πτώση στην Ευρώπη που δημιούργησαν όλη αυτή την αναστάτωση, φαίνεται ότι η θετική ψυχολογία επανέρχεται στην αγορά» ανέφεραν αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ύστερα από απώλειες σχεδόν 20% στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αντέδρασε ανοδικά, ενώ η διοίκησή της επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου ως 2,5 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και την έκδοση ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η Eurobank ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 2,9 δισ., με ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τη Fairfax να δεσμεύεται ότι θα καλύψει το 47% περίπου της αύξησης.
Εν τω μεταξύ σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) για το Χρηματιστήριο της Αθήνας διατηρεί η JP Morgan, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δείχνει ισχυρά σημάδια θετικών ρυθμών ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2007, την ώρα που ολοκληρώνεται η έξοδος από τη βαθιά κρίση χρέους, ενώ εκτιμά πως θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και το ράλι των μετοχών.
Καθώς το 73% των funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές έχει μηδενική έκθεση στην Ελλάδα, οι εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναπροσδιορισμό της αξιολόγησης της αγοράς. Παράλληλα, ως παράγοντα κινδύνου αναγνωρίζει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, προβλέποντας πως οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών ξεπερνούν το 50%, αν και δεν πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει σε κίνδυνο τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα παραμονής στο ευρώ και διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Οι τιμές στόχοι
Στα 0,95 ευρώ για την Alpha Bank (από 0,84 ευρώ) και στα 2,29 ευρώ για την Πειραιώς (από 2 ευρώ) αύξησε τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των δύο τραπεζών η JP Morgan. Αντιθέτως, μείωσε την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 3,58 ευρώ (από 3,92 ευρώ) παρά το γεγονός ότι αναβαθμίζει τη σύσταση σε «ουδέτερη θέση» από «μειωμένη θέση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ