Επιστολή στο σύνολο του προσωπικού του ομίλου απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, στην οποία εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της τράπεζας.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον κ. Μεγάλου, «βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας», ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί «η υπογραφή συμφωνίας με ομάδα θεσμικών επενδυτών, μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι προτίθενται να επενδύσουν περίπου 1.332 εκ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ της ΑΜΚ».
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «στόχος μας είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία στο συντομότερο δυνατό διάστημα».
Για το λόγο αυτό, σημειώνει ο ίδιος, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο roadshow σε όλα τα σημαντικά χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.

«Τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη, που συμμετέχουν στις παρουσιάσεις προς τους ξένους επενδυτές, θα βρισκόμαστε τις εορτάσιμες αυτές μέρες μακριά από την Αθήνα. Θα επισκεφθούμε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και θα μιλήσουμε με δεκάδες θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Τράπεζα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.
Σε μία σύντομη αναδρομή των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημειώνει ότι «δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε έως εδώ. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πλήθος αντικειμενικές δυσχέρειες και εμπόδια στη διαδρομή για ένα πράγματι σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα, το οποίο συνιστά η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της διοίκησης είναι «να προσελκύσουμε υψηλής ποιότητας ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή μετοχική βάση για την Τράπεζα».
Ο κ. Μεγάλου είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας, «γιατί έχουμε κάνει από μήνες, με μεθοδικότητα και συστηματικότητα, όλη την κατάλληλη προετοιμασία».
Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, τα βήματα των τελευταίων μηνών ήταν σχεδιασμένα και σταθερά:
• πρώτα, η απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank, κατόπιν
• η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, στη συνέχεια
• η πλήρης λειτουργική συγχώνευση, μέσα στο πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία
• ταυτόχρονα, προετοιμάζαμε την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, και τέλος
• παράλληλα με όλα αυτά, επεξεργαζόμαστε μια πολύ σημαντική εσωτερική διεργασία, που θα διαμορφώσει την μελλοντική εικόνα της Eurobank. Αναφέρομαι στην διαδικασία μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μας μοντέλου, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς συμβούλους, ώστε να είναι προσαρμοσμένο, από σήμερα, στις μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες της τραπεζικής αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η πλήρης λειτουργική συγχώνευση με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σηματοδοτεί την υλοποίηση της στρατηγικής μας για «Μία Τράπεζα-Δύο Εμπορικά Δίκτυα», με διατήρηση ως διακριτού του δικτύου καταστημάτων του ΝΤΤ, ως ένδειξη σεβασμού στην μακρόχρονη ιστορία του, τη σύνδεσή του με την έννοια της αποταμίευσης στη χώρα μας και την αξία που αυτή περικλείει για τον Όμιλο Eurobank.
Αναφορικά με το μέλλον της τράπεζας μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο κ. Μεγάλου κάνει λόγο για μια πανίσχυρη κεφαλαιακά τράπεζα, η οποία θα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, η Eurobank θα έχει το δεύτερο χαμηλότερο λόγο δανείων προς καταθέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά, κάτι που μας δίνει ευρύτερα περιθώρια χειρισμών στο πεδίο των χορηγήσεων.
«Είναι εύλογη, επομένως, η εκτίμηση ότι θα βρισκόμαστε στην κατάλληλη θέση ώστε να στηρίξουμε την τελική ώθηση για την μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει και θα προσφέρει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος» τονίζει ο κ Μεγάλου.
Όπως αναφέρει, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Eurobank προς όφελος των πελατών μας και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στο σύνολό τους.​