Στο 1 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, κινούμενο στα αντίστοιχα επίπεδα του 2013. Το Φεβρουάριο του 2014 ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 709 εκατ. ευρώ, κατά 25 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Φεβρουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους δύο πρώτους μήνες του 2014 παρουσίασε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, κατά 6 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου της ίδιας περιόδου του 2013.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, η οποία αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την άνοδο των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, την ίδια περίοδο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 131 εκατ. ευρώ στα 3,27 δισ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και, σε μικρότερο βαθμό, καυσίμων.

Το ισοζύγιο των λοιπών αγαθών παρουσίασε μικρή βελτίωση, παρά τη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 79 εκατ. ευρώ, στα 1,13 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, που αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την άνοδο των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2013, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 27,3%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 4,3 εκατ. ευρώ στα 538 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 50 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).