Στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας για την περίοδο 2015-2018, προχωρεί η κυβέρνηση μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει θέσει η τρόικα.
Το βασικό χαρακτηριστικό, «θεμέλιο» όπως χαρακτηρίζεται, του προγράμματος είναι ότι οι δαπάνες των προϋπολογισμών της προσεχούς τετραετίας κλειδώνουν στα επίπεδα του 2013.
Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση και οι επόμενες θα πρέπει να χαράξουν την πολιτική τους και να προχωρήσουν στις όποιες αλλαγές θεωρούν σκόπιμες μέσα σε ένα «κλειστό προϋπολογισμό» με αυστηρά προσδιορισμένα κονδύλια.
Οπως αναφέρεται ρητά στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ.: το πιθανότερο μετά το Πάσχα), «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να κλειδώσουν στο επίπεδο του 2013 τα ανώτατα όρια δαπανών –οροφές –στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας ως το 2018, καθώς και να αναλάβουν συμψηφιστικές δράσεις στην περίπτωση που υλοποιηθούν τυχόν πρόσθετες δικαστικές αποφάσεις που θα προκύψουν σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια και τις εισφορές στα ακίνητα».
Είναι προφανές ότι αν, π.χ., υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) για ορισμένες κατηγορίες, θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες για το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφυγές των ενστόλων κατά της απόφασης αναδρομικής περικοπής των μισθών τους το 2012.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο παγώνουν ως το 2018 και αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο σε δύο περιπτώσεις: είτε να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είτε να υπάρξουν αυξομειώσεις αποδοχών μέσα στον ίδιο κλάδο.
Κάτι τέτοιο, άλλωστε, προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, με κατεύθυνση να ενισχυθούν οι αποδοχές όλων όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης στο Δημόσιο.
Ακόμη οι δανειστές πιέζουν να μην υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε νομικά πρόσωπα που αμείβονται εκτός των κανόνων και των ορίων στο ενιαίο μισθολόγιο.
Κυνήγι για τις εισφορές

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να αντιμετωπίσει τις απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία από την επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τα μεγάλα χρέη που έχουν σωρευτεί στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μετά από το Πάσχα να ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών εργοδοτών προς τα Ταμεία, ενώ ειδικά για τον ΟΓΑ θα εφαρμοστεί το μέτρο της αυτόματης παρακράτησης επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Στη Βουλή

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί το αργότερο ως τις 5 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, καθώς έχει ενταχθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης.

HeliosPlus