Φωτιές άναψε στη χρηματιστηριακή αγορά η εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών που έθετε δύο προϋποθέσεις ώστε ο επενδυτής να χαρακτηρίζεται ως επιτηδευματίας και να φορολογείται με 26% αφού το όποιο κέρδος του θα αντιμετωπίζεται ως εισόδημα και όχι ως υπεραξία.
Σύμφωνα με το κείμενο θα πρέπει ο επενδυτής αθροιστικά: α) να πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.
Πηγές του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι με την εγκύκλιο αυτή που δεν αφορά πάνω από 1.200 επενδυτές έγινε για να αντισταθμιστεί η μη επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στη μεγάλη μάζα των επενδυτών (απαλλάσσονται όσοι έχουν μετοχές κάτω από το 0,5% της εκδότριας εταιρείας).
Επίσης, ετέθη θέμα επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίων σε Εθνική και Eurobank αφού τέτοιου βεληνεκούς επενδυτές αναμένεται να τοποθετηθούν στις αυξήσεις και η ρύθμιση αυτή ίσως αλλάξει τα σχέδιά τους.
Παράλληλα, η χρηματιστηριακή κοινότητα θεωρεί ότι «επιτηδευματίας» ο επενδυτής δεν χαρακτηρίζεται σε καμία χώρα και επισημαίνει ότι πλέον η τριπλή φορολόγηση στο ΧΑ -φόρος συναλλαγών 0,2%, φόρος υπεραξίας και φόρος επιτηδευματία- θα απομακρύνει τα επενδυτικά κεφάλαια από την ελληνική αγορά.
Ηδη, αναμένεται διόρθωση ώστε να απαλλάσσονται τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που θα επενδύουν σε όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα και όχι μόνο σε ομόλογα όπως αναφέρεται σήμερα, κίνηση που έχει ως στόχο να μην υπάρξει περίπτωση να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς συμμετέχοντες στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Επίσης, από το υπουργείο αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα ισχύσουν από τη φορολογική δήλωση του 2016. Όπως εξηγούν η διαδικασία θα έχει ως εξής: Το 2014 βλέπουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις (συναλλαγές εντός τεσσάρων τριμήνων). Το 2015 ο επενδυτής θα πρέπει να γράψει στα βιβλία τα τυχόν έσοδα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τα έσοδα αυτά θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 για να καταβληθεί ο φόρος. .
Σοβαρές διαφωνίες από τον ΣΜΕΧΑ
Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) αναφέρει πως ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως «επιτηδευματία» δεν υπάρχει σε καμία χώρα και καταγγέλει ότι η υπερ-φορολόγηση θα οδηγήσει στη μετακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ
1) Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τον ορισμό επιτηδευματιών των επενδυτών ελήφθη χωρίς να γίνει η αναγκαία διαβούλευση με όλους τους φορείς και με τοΔ.Σ. του ΣΜΕΧΑ.
2) Η εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα να χαρακτηρίζονται οι Έλληνες επενδυτές επιτηδευματίες είναι πρωτοφανής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, άλλωστε υπάρχει σαφής ερμηνεία από την Ευρωπαϊκή Οδηγία (MiFID) περί των »ειδικών επενδυτών», με συγκεκριμένα κριτήρια.
3) Δεν είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επαγγελματία από πλευράς επενδυτικού προφίλ σύμφωνα με την MiFiD να μπερδεύεται με τον χαρακτηρισμό του ως επιτηδευματία από πλευράς φορολογίας. Είναι πρωτοφανές και δείχνει άγνοια των νόμων και των κανονισμών του χρηματοπιστωτικού χώρου.
4) Σε καμιά χώρα επίσης δεν υπάρχουν διπλοί φόροι (εδώ στη χώρα μας τριπλοί φόροι):
α) συναλλαγών
β) υπεραξίας
γ) επιτηδευματία
5) Καλούμε όλους τους αρμοδίους (εκπροσώπους της Τρόικα, εκπροσώπους του Υπουργείου, κλπ.) να μας αναφέρουν σε ποια χώρα εάν υπάρχει (που δεν υπάρχει) ο χαρακτηρισμός επενδυτή ως »επιτηδευματία». Η στάση του υπουργείου οδηγεί σε υπέρ-φορολόγηση στην μοναδική μέχρι στιγμής πραγματική πύλη εισόδου κεφαλαίων στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή ως επιτηδευματία έχει επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και δημιουργεί προβλήματα σε μισθωτούς.
6) Ο Σύνδεσμος μας στη προσπάθεια υπεράσπισης της ανάπτυξης της Ελλάδος σε Χρηματοπιστωτικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση όπωςαντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και στην λειτουργία της αγοράς μας και δηλώνει πως θα αγωνιστεί με όλα του τα νόμιμα μέσα για την ανάκληση του χαρακτηρισμού των επενδυτών ως επιτηδευματιών και τον καθορισμό ενός μόνο φόρουστα πρότυπα των Διεθνών αγορών