Εσείς γνωρίζατε ότι πρέπει να σβήνετε τις συσκευές σας από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ; Διαφορετικά, αφήνοντας να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by), συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή, όπως και πολλές άλλες απλές, αλλά τόσο χρήσιμες αλλαγές προτείνει να ακολουθήσουμε η ΔΕΗ στην καθημερινότητά μας, για οικονομία στην τσέπη μας, αλλά και στο περιβάλλον.

Η ΔΕΗ αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των καιρών για μέγιστη οικονομία, δημιούργησε μία ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό να διευκολύνει τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες τους, εξοικονομώντας ενέργεια μέσα από μικρές, απλές, κινήσεις.

Καθημερινά δαπανάται τεράστια ποσότητα ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, κλιματισμό, ζεστό νερό και άλλα πολλά. Ενέργεια που αν οι καταναλωτές χρησιμοποιήσουν σωστά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αλλάζοντας λίγο τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για τους ίδιους και αλλά και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον.

Μέσα από την εφαρμογή, στο site της εταιρείας www.dei.gr., οι καταναλωτές θα βρουν «έξυπνες» προτάσεις για κάθε χώρο του σπιτιού τους, τις οποίες μπορούν εύκολα να εφαρμόσουν. Οι επισκέπτες του site μπορούν να πλοηγηθούν ευχάριστα σε όλους τους χώρους του σπιτιού και να βρουν πληροφορίες σχετικά με τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και έξυπνες συμβουλές και τρόπους για τη βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας της κατοικίας τους.

Μερικές από τις συμβουλές που προσφέρονται στο site της ΔΕΗ για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των οικογενειακών δαπανών είναι:

Η διατήρηση του θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, μέχρι 20oC, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν τη κατανάλωση. Για κάθε επιπλέον βαθμό ξοδεύεται μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια και φυσικά περισσότερα χρήματα.

Τα θερμαντικά σώματα δε θα πρέπει να καλύπτονται με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

Περιορισμός των θερμικών απωλειών. Μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα και κλείσιμο των κουρτινών και των παντζουριών το βράδυ.

Χρήση λαμπτήρων LED. Μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.

Χρήση σύγχρονων κλιματιστικών μονάδων με τεχνολογία inverter. Καταναλώνουν 3 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26οC το καλοκαίρι και στους 20οC το χειμώνα. Κάθε φορά που ο θερμοστάτης ρυθμίζεται ένα βαθμό πάνω (το καλοκαίρι) ή ένα βαθμό κάτω (το χειμώνα), ο καταναλωτής κάνει οικονομία 7% έως 10%.

Ο ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο.

Κλείσιμο παραθύρων, ενώ η θέρμανση λειτουργεί.

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης, να βρουν συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για διάφορες συσκευές που υπάρχουν σε συγκεκριμένους χώρους στο σπίτι, όπως στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιο, για παράδειγμα:

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Μείωση της φωτεινότητας της οθόνης. Η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση.

Αναστολή λειτουργίας (hibernation) αντί για κατάσταση αναμονής (stand-by).

Τακτοποίηση του σκληρού δίσκου. Όσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

Τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές

Επιλογή συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+). Μπορεί εξοικονομηθεί μέχρι και 46% της ενέργειας.

Σβήσιμο των συσκευών από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Αφήνοντάς τις να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by), συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ένας από τους χώρους του σπιτιού με πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, σε καθημερινή βάση, είναι η κουζίνα. Στην εφαρμογή προσφέρονται συμβουλές σωστής χρήσης των συσκευών που υπάρχουν στο χώρο αυτό, όπως:

Ηλεκτρική κουζίνα

Αντικατάσταση, για παράδειγμα, μίας ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας, ενεργειακής κατηγορίας C, με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α. Έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 27%.

Μαγειρική εστία. Όταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, σπαταλιέται το 20-30% της θερμότητας και της ηλεκτρική ενέργειας.

Σβήσιμο της εστίας ή του φούρνου λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Ψυγείο

Ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α+ σας συμφέρει. Εξοικονομείται ενέργεια μέχρι 41%.

Τοποθέτηση στο σωστό σημείο. Τοποθέτηση μακριά από τα θερμαντικά σώματα, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος.

Τακτική απόψυξη, εάν το ψυγείο δεν το κάνει αυτόματα. Ο πάγος πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση

Πλυντήριο πιάτων

Επιλογή πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Α+. Έτσι εξοικονομείται ενέργεια μέχρι 21%.

Χρήση προγραμμάτων μικρής διάρκειας για σκεύη λίγο λερωμένα.

«Φροντίδα» πλυντηρίου. Τακτικός καθαρισμός του φίλτρου και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.

Τέλος, στην εφαρμογή δίνονται χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και για συσκευές που βρίσκονται στο μπάνιο, όπως:

Πλυντήριο ρούχων

Επιλογή πλυντηρίου ρούχων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++.

Χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών και προγραμμάτων χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Επιλογή του μεγέθους του ανάλογα με τις ανάγκες.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού στους 40 – 50οC.

Προτίμηση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ζεστό νερό φτάνει το 60% και μπορεί να κάνει οικονομία έως και 9% στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος.

Αυτά και άλλα πολλά χρήσιμα tips μπορεί να βρει κανείς στο site της εταιρείας www.dei.gr. και να κερδίσει πραγματικά εφαρμόζοντάς τα στην πράξη.