«Κλείδωσαν» το πρωί της Μ. Τρίτης τα τελικά εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα σε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Φίλιππου Σαχινίδη, Γιώργου Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα.
Το αργότερο ως τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όπου θα καταγράφονται τα ακριβή κριτήρια διανομής του κοινωνικού μερίσματος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η εφαρμογή πριν από το Πάσχα ώστε όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέσω Διαδικτύου ως τις 30 Απριλίου, να λάβουν το επίδομα πριν τις 10 Μαΐου.
Ετσι αναμένεται ότι το εφάπαξ επίδομα θα μπει από τις 9 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ταυτόχρονα με το επίδομα των 500 ευρώ το οποίο θα λάβουν 68.000 ως 70.000 ένστολοι με κριτήρια που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Τα κριτήρια για τη μεγάλη κατηγορία δικαιούχων (εκτός των ένστολων) έχουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ως εξής:
-Εισοδηματικό κριτήριο 6.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα (μεικτά μετά την αφαίρεση ασφαλιστικών εισφορών) για τον άγαμο, το οποίο αυξάνεται -όπως και το ίδιο το ποσό του επιδόματος- ανάλογα με τη σύνθεση κάθε οικογενείας.
-Το ποσό που θα λάβουν χαμηλόμισθοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και επαγγελματίες, θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.
-Θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας του 2013 (εισοδήματα 2012).
-Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.
-Για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει πως είχαν το 2012.
-Για κάθε τέκνο το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά το 1/6. Συγκεκριμένα ο ένας από τους δύο γονείς θα έχει στάθμιση 1, ο έτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 (0,333) και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6 (0,1666).
Για παράδειγμα:
Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 10.000 ευρώ
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666
Φορολογητέο εισόδημα: 10.000
Δικαιούνται επίδομα: 833 ευρώ