«Κατά 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Η μείωση του βάρους αναμένεται να δημιουργήσει περιθώρια για τη περισσότερων από 30.000 θέσεις εργασίας και να καλυφθεί έτσι ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα».

Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης μιλώντας στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για εργοδότες και εργαζομένους, αλλά και τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς τόνισε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα τον τελευταίο δίμηνο σχετικά με προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και δήλωσε ότι αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να μπουν το συντομότερο στο στάδιο υλοποίησης. Ζήτησε την αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων από 200.000 στις 500.000€, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν υφιστάμενα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την απασχόληση.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκκόρης είπε ότι η χώρα έχει μέχρι στιγμής πετύχει τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα, εξαλείφθηκε και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Κάτω από αυτό το πρίσμα για πρώτη φορά στις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε το μη μισθολογικό κόστος κατά 5 μονάδες. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση κόστους ύψους 1,2 δισ. ευρώ (σε ετήσια βάση) για τις επιχειρήσεις και δημιουργία περισσότερων από 30.000 θέσεις εργασίας.

Αυξήσεις 5-20 ευρώ το μήνα στα «καθαρά» των μισθωτών

Ο κ. Κοκκόρης εξήγησε ότι από τη μείωση των εισφορών, κατά 2,9 μονάδες για τους εργοδότες και μία μονάδα για τους εργαζόμενους, όλοι οι μισθωτοί της χώρας θα έχουν μια καθαρή αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από 5 έως 20 ευρώ.

Επίσης, πρόσθεσε, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους περιορίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι οι επιχειρήσεις εξοικονομούν πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε κερδισμένες ανθρωποώρες, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης και μεταβολής προσωπικού γίνονται ψηφιακά.

Με τη συνυποβολή των ΑΠΔ και των υπόλοιπων δηλώσεων για τα Επικουρικά Ταμεία περιορίζεται η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων.

Προγράμματα για ανέργους

Το Υπουργείο παρεμβαίνει, επίσης, με προγράμματα κατάρτισης –απασχόλησης σε προγράμματα που αφορούν εργασιακούς κλάδους αιχμής. Ιδιαίτερα ο κ. Κοκκόρης αναφέρθηκε στη στήριξη των νέων με το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» που αποτελεί και μια σημαντική επιλογή για τις επιχειρήσεις. Τέλος, με την αναπτυξιακή σύμπραξη «Επιχειρείν και Απασχόληση στη Μεταποίηση» ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση στη μεταποίηση στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Πράξη «Ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης», έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» και τη «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και κατά 25% από εθνικούς πόρους.