Στο ερώτημα «Πού βαδίζει η Ευρώπη;» επιχείρησε να απαντήσει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Λουίτζι Ζινγκάλες στη διάλεξη που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το απόγευμα της Μ. Δευτέρας.
Ο κ. Ζιγκάλες μίλησε για τις δυσκολίες του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εστίασε στα προβλήματα που ο ίδιος εντοπίζει στον αρχικό σχεδιασμό της ευρωζώνης. Η πιο σωστή κατά τη γνώμη του εκδοχή θα ήταν να δημιουργηθούν δύο ζώνες κοινού νομίσματος, μια για τη Βόρεια και μία για τη Νότια Ευρώπη.
Αναγνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, καθώς το κόστος εξόδου από το κοινό νόμισμα είναι απαγορευτικό, προτείνει θεσμούς εξισορρόπησης των ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί.
Μια από τις προτάσεις του είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη στήριξη των ανέργων έτσι ώστε τα επιδόματα να δίδονται από μια ενιαία ευρωπαϊκή αρχή, κάτι που θα βοηθήσει στην εμπέδωση της αντίληψης ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι γενικό και ασαφές αλλά μπορεί να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα για τη ζωή των πολιτών.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και διευθυντής του American Finance Association βρέθηκε στην Αθήνα για να ανοίξει τη σειρά των εκδηλώσεων με τίτλο «Ευρώπη, Οικονομία και ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Megaron Plus.
Σχολιάζοντας τις διαφορές αντιλήψεων και τα στερεότυπα που δημιουργούνται ανάμεσα στους λαούς της ευρωζώνης ο κ. Ζινγκάλες αναφέρθηκε στη διαδεδομένη αντίληψη περί «τεμπέληδων Ελλήνων» που καλλιεργήθηκε στη Γερμανία. «Αν εξετάσετε τις στατιστικές θα δείτε ότι ο μέσος Ελληνας δουλεύει περισσότερο από το μέσο Γερμανό» σημείωσε ο καθηγητής οικονομικών…

Σχολιαστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics κ. Δημήτρης Βαγιανός ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των κεντρικών θεσμών όπως το υπό εξέλιξη εγχείρημα της Τραπεζικής Ενωσης. Παράλληλα τόνισε το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Συντονιστής και βασικός διοργανωτής ήταν ο καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας. Κλείνοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα να αποσπαστεί από την Ευρώπη» προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να προωθήσει με δική του πρωτοβουλία μεταρρυθμίσεις αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία ενός τέτοιου προγράμματος.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Οικονομικών της ΑΣΟΕΕ και πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank κ. Μιχάλης Μασουράκης και ο καθηγητής Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης.