«Κομβικής σημασίας» για την τουριστική αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας χαρακτήρισε το 2014 ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας τη δυναμική επιστροφή της. Ο ίδιος αναφερόμενος σε εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων σημείωσε ότι αναμένονται 700.000 περισσότερες αφίξεις εφέτος στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της επαναφοράς του προορισμού στη διεθνή αγορά, περισσότερες από 2.000 συναντήσεις μεταξύ 85 ξένων επαγγελματιών από 22 χώρες και 170 ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο επαγγελματικό workshop Travel Trade Athens 2014 (ΤΤΑ), που διοργανώνουν στις 14 και 15 Απριλίου ο Δήμος Αθηναίων, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου (ΕΑΤΑ) και το Athens Convention & Visitors Bureau, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Tour Operators Ευρώπης (ΕΤΟΑ).
Σε συνέντευξη τύπου σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και Bloggers, με αφορμή το 2ο ετήσιο ΤΤΑ, ο κ. Καμίνης τόνισε την αύξηση κατά 32,2% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα υπογράμμισε την αύξηση των δρομολογίων αεροπορικών εταιριών, τη δημιουργία βάσης της Ryanair στο αεροδρόμιο της Αθήνας από την 1η Απριλίου και την προσθήκη 14 νέων προορισμών στο πρόγραμμα της Aegean.

«Η Αθήνα επιστρέφει δυναμικά στη διεθνή τουριστική αγορά, με αξιώσεις, με νέες προτάσεις, με εμπλουτισμένο τουριστικό προϊόν ενώ ταυτόχρονα, η πόλη εξελίσσεται και αναβαθμίζεται και σε επίπεδο υποδομών και αναπτυξιακών έργων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης, τονίζοντας τον στόχο της πόλης να αναδειχθεί σε δημοφιλή τουριστικό και συνεδριακό προορισμό.

Στο πλαίσιο του δεύτερου ΤΤΑ, το οποίο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, διοργανώνεται διεθνής διάσκεψη με θέμα την «Αστική Ανάπτυξη και τον Τουρισμό Πόλεων» και τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ομιλητών και αξιωματούχων, καθώς και σημαντικών παραγόντων του ελληνικού τουρισμού. Επίσης το ACVB έχει ετοιμάσει ένα πλήρες πρόγραμμα περιηγήσεων και επισκέψεων σε σημεία και χώρους ενδιαφέροντος.
Στο «Εργο Αθήνα», το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου το οποίο αξιοποιεί αυτοτελείς, ευρωπαϊκούς πόρους 120 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, για έργα και νέες επιχειρήσεις στην πόλη εστίασε ο κ. Καμίνης. Ειδικά για τον τουρισμό, η στρατηγική της ΕΑΤΑ στηρίζεται σε τέσσερις άξονες και προβλέπει την ολοκληρωμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης, σε επίπεδο παρεμβάσεων, όσο και παρεμβάσεων στοχευμένης προβολής.

Για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2015, ωριμάζουν συγχρηματοδοτούμενα έργα για τον τουρισμό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου επτά εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων (δύο εκατ. ευρώ) θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) για τη δημιουργία ενός «έξυπνου» συστήματος κρατήσεων και την εκπόνηση μελέτης για τον νεανικό τουρισμό και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για τον σχεδιασμό δράσεων εναλλακτικής προβολής της Αθήνας.

Στην ιδιαίτερη σημασία διοργανώσεων όπως το ΤΤΑ, για την τουριστική εικόνα και αγορά της Αθήνας, εστίασε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και πρόεδρος της ΕΑΤΑ κ. Γιώργος Μπρούλιας, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη πλατφόρμας συνεργασιών και ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων. Τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΤΑ, υπογράμμισαν τη σημασία του TBEX EUROPE, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αθήνα, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών διεκδίκησής του.

Πρόκειται για την ετήσια παγκόσμια συνάντηση bloggers και travel writers, εξαιρετικά σημαντική και πολύ απαιτητική διοργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας θα βρεθούν στην Αθήνα πάνω από 1.000 ξένοι blοggers. Εκ μέρους του διεθνούς φορέα διοργάνωσης του TBEX, η Conference Director κυρία Mary Jo Manzanares, εξέφρασε την ικανοποίηση των συντελεστών του TBEX για το επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών στην Αθήνα, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι, ήδη, έντονο και τόνισε τα μεγάλα πλεονεκτήματα προβολής που μπορεί να προσφέρει στην πόλη.

Το φετινό ΤΤΑ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και υποστηρίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και την Περιφέρεια Αττικής.