Να σταματήσει -τουλάχιστον για φέτος- πρόγραμμα που έχει στόχο την προσέλκυση νεαρών Ευρωπαίων στη γερμανική αγορά εργασίας, αναγκάστηκε το Βερολίνο, καθώς κατέστη αδύνατη η διαχείριση της ζήτησης, η οποία υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης, την Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά καταγγελίες στο γερμανικό Τύπο ότι πολλοί νεαροί Ισπανοί που ήρθαν να κάνουν ένα stage στο πλαίσιο του προγράμματος βρίσκονται εγκαταλειμμένοι, κυρίως στο Ροστόκ (βόρεια Γερμανία), και δεν λαμβάνουν τις υπεσχημένες αρωγές, το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο απαντά ότι:

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία», καθώς ορισμένες επιχειρήσεις ή οργανώσεις είναι φανερά ένοχες για απάτη, καθώς μοίρασαν αυθαίρετα stage ή θέσεις εκμάθησης σε νέους των οποίων ο φάκελος δεν είχε επισήμως επικυρωθεί.

Ειδικότερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Απασχόλησης εξήγησε για ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση» για το πρόγραμμα ‘The job of my life’ (Η δουλειά της ζωής μου).

Στον ιστότοπο του προγράμματος αναφέρεται πως από τις 8 Απριλίου δεν λαμβάνονται πλέον υπόψιν οι νέοι φάκελοι. «Στα μέσα του 2014 θα ενημερώσουμε για το τι θα γίνει το έτος 2015», διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα.

Από τον Ιανουάριο του 2013 ως το Μάρτιο του 2014, «9.000 πρόσωπα κατέθεσαν το φάκελό τους, πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε», εξήγησε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Μεταξύ αυτών η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Ισπανοί, με σχεδόν 5.600 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ZAV, οργανισμό που συνδέεται με τη γερμανική Υπηρεσία για την Απασχόληση και είναι αρμόδιος για την εξέταση των φακέλων. Οι Πολωνοί αποτελούν την άλλη μεγάλη ομάδα, ακολουθούμενοι από τους Ούγγρους.

Το πρόγραμμα «The job of my life» ή MobiPro-Eu σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, προσφέρει οικονομική βοήθεια σε νεαρούς Ευρωπαίους για να έρθουν να εκπαιδευθούν, να κάνουν ένα σταζ ή να εργασθούν στη Γερμανία σε κάποιον από τους τομείς στους οποίους λείπουν τα εργατικά χέρια, όπως η γαστρονομία ή η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία παρουσιάζεται ως μια συμβολή στη μάχη κατά της ανεργίας στη νότια Ευρώπη και ως μέσο για να αποκατασταθούν οι τάξεις του γερμανικού εργατικού δυναμικού, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Απασχόλησης.

Οι νέοι που επιλέγονται παίρνουν οικονομική βοήθεια για να κάνουν μαθήματα γερμανικών στη χώρα προέλευσής τους, να παρουσιασθούν σε μια συνέντευξη πρόσληψης ή να μετακομίσουν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πρόσωπα ηλικίας 18-35 ετών και πρόκειται να συνεχισθεί ως το 2016. Εξαιτίας της επιτυχίας του, είχε παραταθεί ως το 2018 και ο προϋπολογισμός του αυξήθηκε σε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία 48 εκατ. για το 2014, που έχουν ήδη πλήρως χρησιμοποιηθεί.

Μολονότι κλείνει προς το παρόν η πόρτα για μελλοντικούς υποψηφίους, «όλα τα πρόσωπα των οποίων ο φάκελος έχει εγκριθεί συνεχίζουν να λαμβάνουν αρωγές ως το τέλος», διευκρινίζεται στον ιστότοπο www.thejobofmylife.de.

Η εφημερίδα FAZ αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως πολλοί νεαροί Ισπανοί που ήρθαν να κάνουν ένα σταζ στο πλαίσιο του προγράμματος βρίσκονται εγκαταλειμμένοι, κυρίως στο Ροστόκ (βόρεια Γερμανία), και δεν λαμβάνουν τις υπεσχημένες αρωγές.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία», απάντησε σχετικά η εκπρόσωπος του υπουργείου. Μια εκπρόσωπος του ZAV διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ορισμένες επιχειρήσεις ή οργανώσεις είναι φανερά ένοχες για απάτη, καθώς μοίρασαν αυθαίρετα σταζ ή θέσεις εκμάθησης σε νέους των οποίων ο φάκελος δεν είχε επισήμως επικυρωθεί.