Τις επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα και τη δημοσιοποίηση του πλάνου κεφαλαιακής της ενίσχυσης που θα πρέπει να κατατεθεί έως και την Μεγάλη Τετάρτη στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένει η αγορά για να επαναξιολογήσει τις προοπτικές του συστημικού ομίλου.
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα αποφασίσει για τους βασικούς όρους της κεφαλαιακής «ένεσης», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία του ανοίγματος βιβλίου προσφορών για ξένους επενδυτές, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η αλλαγή πλεύσης της Εθνικής Τράπεζας στο ζήτημα της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, ήταν αποτέλεσμα των παροτρύνσεων από μεγάλους οίκους του εξωτερικού για έκδοση μετοχών λόγω της ισχυρής ζήτησης που καταγράφεται για ελληνικούς τίτλους, αλλά και των πιέσεων των αρχών, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κομισιόν, να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια.
Έτσι, εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την κάλυψη των αναγκών των στρες τεστ ύψους 2,185 δισ. ευρώ αποκλειστικά με ενέργειες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και αποφασίστηκε η λύση της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.
Με την αύξηση κεφαλαίου διευκολύνεται η διαδικασία ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, καθώς θα δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος, ειδικά για την ιδιαίτερη περίπτωση της Finansbank.
Στην αγορά πάντως έχει προκληθεί μία αναστάτωση καθώς εκτός από την Εθνική Τράπεζα σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει την ίδια περίοδο και η Eurobank, με τις δύο τράπεζες να αντλούν συνολικά από τις αγορές ένα ποσό που κινηθεί στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εξασφάλιση 3 δις. ευρώ από Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των δύο τραπεζών καταγράφουν σημαντικές απώλειες στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον τίτλο της ΕΤΕ να υποχωρεί έως και 16,50% και της Eurobank έως και 8% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Το χρονοδιάγραμμα τηςEurobank
Εν των μεταξύ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την ελάχιστη τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, βάση των μελετών αποτίμησης των δύο συμβούλων που έχουν προσληφθεί, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της κατάθεσης προσφορών από τους βασικούς επενδυτές.
Στόχος της διοίκησης του ΤΧΣ αποτελεί η εξασφάλιση κεφαλαίων έως και 1,50 δισ. ευρώ από τη βασική ομάδα επενδυτών, οι οποίοι θα δεσμευτούν για τη διακράτηση των μετοχών που θα λάβουν για ένα διάστημα έξι μηνών.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια έως και τα 2,86 δισ. ευρώ της αύξησης θα αντληθούν με τη διαδικασία του book building, η οποία θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα που ακολουθεί μετά το Πάσχα.
Για το λόγο αυτό ξεκινούν άμεσα παρουσιάσεις στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδυτών ενόψει της αύξησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.
Μέχρι και τις αρχές Μαΐου εκτιμάται ότι και οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν ολοκληρωθεί.​