Ο κ. Εμμανουήλ Παπαδόπουλος ερωτά:

«Σε ένα ακίνητο που μισθώνεται υπάρχουν είκοσι δύο συνιδιοκτήτες. Εφόσον γίνει η υποβολή του μισθωτηρίου από τον έναν και η αποδοχή από τους υπολοίπους, απαιτείται στη συνέχεια η υποβολή του μισθωτηρίου και από τους άλλους είκοσι ένα, όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ; Εάν ναι τότε θα υπάρχουν είκοσι δύο διαφορετικοί αριθμοί πρωτοκόλλου για το ίδιο συμφωνητικό. Δηλαδή ο ενοικιαστής θα έχει ένα συμφωνητικό στο οποίο θα αντιστοιχούν είκοσι δύο διαφορετικοί αριθμοί πρωτοκόλλου – θεώρησης. Μήπως πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η περίπτωση συνιδιοκτησίας και όχι όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ; Εφόσον ο συνιδιοκτήτης αποδέχεται τη μίσθωση, αυτό μπορεί να θεωρείται αυτομάτως και υποβολή».

Απάντηση:
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί πως όταν εκμισθώνεται ακίνητο από πολλούς συνιδιοκτήτες θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αντίγραφο του μισθωτηρίου. Γραφειοκρατική αντιμετώπιση για την εξάλειψη της οποίας θα πρέπει να βρεθεί λογική λύση.
Εκπτωση εξόδων ιατρικής περίθαλψης
Ο κ. Φώτης Μουχτούρης ερωτά:

«Είμαι συνταξιούχος με εισόδημα ατομικό από σύνταξη 20.000 ευρώ, εισόδημα από ενοίκια 500 ευρώ, εισόδημα
συζύγου από ενοίκια 500 ευρώ. Εχω έκπτωση στις ιατρικές δαπάνες και αν ναι, πώς γίνεται αυτό, επιμερίζονται ή όχι;».

Απάντηση:
1. Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα φόρου μειώνεται κατά ποσοστό 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και ως το ποσό των 5.000 ευρώ. 2. Για τη σύζυγο, η οποία έχει εισόδημα, η μείωση για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αφορούν την ίδια, τα παιδιά της από προηγούμενο γάμο, τα χωρίς γάμο παιδιά της, τους γονείς και τους ανήλικους ορφανούς από πατέρα και μητέρα συγγενείς της ως τον δεύτερο βαθμό, αφαιρείται από τον δικό της φόρο που προκύπτει με βάση την κλίμακα. 3. Αν με βάση τη φορολογική κλίμακα δεν προκύπτει για τον φορολογούμενο (σύζυγο) ποσό φόρου ή αυτό που προκύπτει είναι μικρότερο της μείωσης των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ολόκληρο το ποσό της μείωσης, ή η διαφορά που προκύπτει, μειώνει το ποσό του φόρου του άλλου συζύγου.
Υποτροφία που καταβάλλεται από ξένο κράτος


Ο κ. Κ. Θυμερέλης ερωτά:

«Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 (και σε ποιον κωδικό συγκεκριμένα) υποτροφία που λαμβάνεται από πηγή του εξωτερικού για σπουδές στο εξωτερικό, η οποία δεν υπόκειται εκεί σε φορολόγηση και είναι το μοναδικό έσοδο της εκεί διαβίωσης. Η υποτροφία αυτή, αν δηλωθεί στο Ε1, θα φορολογηθεί στην Ελλάδα;».

Απάντηση:
1. Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης γ’ της παρ. 6 του άρθρου 6 του ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) απαλλάσσονται του φόρου τα ποσά των υποτροφιών που καταβάλλονται σε όσους νόμιμα έλαβαν την υποτροφία από το Δημόσιο, ή από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ή από τα ιδρύματα και τις περιουσίες του Ν. 2039/1939, καθώς και τα ποσά των υποτροφιών που παρέχονται σε έλληνες υποτρόφους από ξένα κράτη ή αλλοδαπά ιδρύματα και οργανισμούς. 2. Η υποτροφία θα γραφεί στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 του εντύπου της δήλωσης φόρου για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς.
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Ο κ. Δημήτριος Δημητρίου ερωτά:
«Θέλω να κάνω μία «χαζή» ερώτηση που αφορά περίπου 3.000 κόσμο στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που δουλεύουν επί 30 και πλέον έτη. Ούτε στη σύνταξη δεν μπορούμε να βγούμε. Εμείς δεν θεωρούμαστε άνεργοι, αλλά απεργοί. Δεν μπορούμε να γραφτούμε στον ΟΑΕΔ, να πάρουμε επίδομα ανεργίας, να έχουμε περίθαλψη ΙΚΑ, να πάμε σε άλλη δουλειά κ.τ.λ., γιατί μας ζητούν το χαρτί απόλυσης που δεν έχει κανένας από εμάς. Είμαστε όμηροι. Αν και κερδίζουμε στα δικαστήρια, περιέργως δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους! Αναρωτιέμαι γιατί κάνουμε τις δίκες! Αναρωτιέμαι για πόσο καιρό θα πεινάμε! Να είναι καλά τα συσσίτια. Ούτε στην Κατοχή δεν είχαμε τέτοιους νόμους.
Η εταιρεία μας από πέρυσι τον Απρίλιο έχει κλείσει και δεν έχουμε πάρει ακόμη τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Αν και δουλέψαμε πέρυσι τρεισήμισι μήνες, ξέρω ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τα εκκαθαριστικά γιατί δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στην εταιρεία από πέρυσι.

Το ερώτημά μου είναι πώς θα κάνουμε τη δήλωση της Εφορίας. Στην Εφορία μάς είπαν ότι δεν γνωρίζουν. Να βάλω στην τύχη τα νούμερα; (είναι γύρω στα 3,5 ή 3,8 με 4.000 ευρώ.) Μπορώ να διορθώσω τη δήλωση αργότερα, όταν και αν πάρω το εκκαθαριστικό; Που δεν το βλέπω. Εγώ δεν έχω άλλο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά μου».

Απάντηση:
Ολα όσα μας εκθέτετε είναι αναμφίβολα λυπηρά και δεν συνάδουν με μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, η οποία περνάει μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναταραχή. Θα υποβάλετε φορολογική δήλωση στην οποία θα γράψετε το ποσό των χρημάτων που σας έχει καταβληθεί. Οταν σας δοθεί η βεβαίωση αποδοχών και υπάρχει διαφορά, θα υποβάλετε διορθωτική δήλωση.
Δήλωση φιλοξενίας


Ο κ. Εμμανουήλ Τρέπας ερωτά:

«Κατοικώ στο σπίτι της συντρόφου μου, με τη διεύθυνση δηλωμένη στην Εφορία και σε όλους τους φορείς και συναλλασσόμενους μαζί μου. Πρέπει να δηλώσω φιλοξενούμενος;».

Απάντηση:
Στην τεκμαρτή σελίδα της φορολογικής δαπάνης στην ένδειξη του πίνακα 7 «Ενοίκιο που πληρώσατε για ενοίκιο κύριας κατοικίας» θα συμπληρώσετε τις σχετικές ενδείξεις, διαγραμμίζοντας το τετραγωνίδιο «Φιλοξενία» με ένα Χ.
Επίδομα λοχείας


Ο κ. Χρήστος Κ. ερωτά:

«Το επίδομα λοχείας από το ΙΚΑ πρέπει να δηλωθεί και αν ναι σε ποιον κωδικό; Υπολογίζεται στο εκκαθαριστικό στο συνολικό εισόδημα;».

Απάντηση:
Το επίδομα λοχείας δεν αποτελεί εισόδημα και δεν φορολογείται. Θα γραφεί ωστόσο στους κωδικούς 659-660 για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ