Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η ελλάδα βγήκε στις αγορές. Συγκεκριμένα αναφέρει «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες γιαεπικείμενη 5-ετηομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Το ελληνικό Δημόσιο άρχισε να συγκεντρώνει ενδεικτικές προσφορές από τους επενδυτές για την σχεδιαζόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Στο ύψος του επιτοκίου και στο ποσό της υπερκάλυψης της έκδοσης εστιάζεται το ενδιαφέρον, καθώς η έξοδος της χώρας στις αγορές θεωρείται θέμα ωρών.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες και να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια.
Εκτός απροόπτου εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και σήμερα Τετάρτη. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ακακοίνωση στις 13:00 ώρα Ελλάδας στην οποία θα αναφέρει ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει το πρωί της Πέμπτης.
Θεωρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα για τους ελληνικούς τίτλους και έχει οδηγήσει τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα του 6% και των εξάμηνων εντόκων γραμματίων στο 3%, μπορεί να διαμορφώσει το επιτόκιο της πενταετούς έκδοσης που προωθεί το δημόσιο κοντά στο 5% ακόμα και κάτω από 5%.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Η υποχώρηση των επιτοκίων συνδέεται με την αναζήτηση από την πλευρά των επενδυτών επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις καθώς οι επιλογές τους μετά την αποχώρηση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές είναι περιορισμένες.
Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η πολιτικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση.
Οσον αφορά το βαθμό υπερκάλυψης, εκτιμάται ότι η έκδοση ύψους περί τα 2,5 – 2,7 δις. Ευρώ, μπορεί να υπερκαλυφθεί πάνω από 5 φορές.
Από την πλευρά του δημοσίου τηρούν σιγή ιχθύος και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Deutsche Bank JP Morgan.​

Στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης η Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των διεθνών Μέων Ενημέρωσης είναι σήμερα Τετάρτη στραμμένο στη χώρα μας. Με μία έκτακτη είδηση που μετέδωσε την Τρίτη η Wall Street Journal προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων «μακράς διάρκειας» την Τετάρτη», για να ακολουθήσει με διαφορά λίγων λεπτών και το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Το διεθνές πρακτορείο το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές και αναφέρει ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει τα πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχτηκε στο πρόγραμμα στήριξης».

Το πιθανότερο η Ελλάδα να βγει με πενταετές ομόλογο ύψους 2 δις. ευρώ, ενώ τραπεζικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 4,75% και 5,25%.

Στην επικείμενη έκδοση αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα». «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.

Το σημαντικό από την επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία αλλά η αποδοχή της Ελλάδας ως μιας χώρας που μπορεί να δανείζεται από τα «σκληρά» χρηματοοικονομικά συστήματα που δίνουν τα χρήματά τους με γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες και τις προοπτικές μιας οικονομίας, παρά το «στραπάτσο» που υπέστησαν πριν μόλις 24 μήνες με το «κούρεμα» των ομολόγων τους οι επενδύτες.

Την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανείστηκε 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, για έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009.

Σε άρθρο της την Δευτέρα με τίτλο«η Ελλάδα πλησιέστερα στην ανάσταση των αγορών ομολόγων»η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για επιστροφή της χώρας μας στιςαγορές.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian ανέφερε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείςαγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.