Πλήρη επάνοδο στις αγορές το 2016 βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας μία πρώτη «δοκιμαστική» έκδοση ομολόγων μικρής έκτασης εντός των επόμενων τριών μηνών. Ο υπουργός Οικονομικών περιμένει επίσης ότι θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τους εταίρους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat μέσα στον Απρίλιο, όπως και ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο τον επόμενο χρόνο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο επόμενο τρίμηνο θα επιδιωχθεί έκδοση ομολόγου σχετικά μικρού ύψους ώστε να αξιοποιηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές. Σε αντίστοιχη συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο, ο πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα «εξετάζει την έκδοση ομολόγουεντός του επόμενου τριμήνου».

Ο Γ.Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει «μεγάλη όρεξη των επενδυτών» για ελληνικά ομόλογα. Σχετικά με τα όσα ακούγονται για έκδοση πενταετούς ομολόγου για άντληση δύο με τριών δισ. ευρώ, ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για την πρώτη έκδοση.

Ο υπουργός είπε ότι «θα δοκιμάζουμε και θα βλέπουμε»: «Πρώτα πρέπει να εξομαλυνθεί η καμπύλη του επιτοκίου και μετά είναι ώρα να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, επειδή κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να βγούμε εντελώς στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμαστε διά μέσου αυτών», εξήγησε.

Δεν απέκλεισε μάλιστα και δεύτερη έκδοση ομολόγου μέσα στη χρονιά «εάν κρίνουμε ότι το κλίμα είναι κατάλληλο για επιπλέον έκδοση».

Ο Γ.Στουρνάρας επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο επιπλέον στήριξη πέραν του τρέχοντος πακέτου: «Σίγουρα δεν θα χρειαστούμε επιπλέον χρήματα τους επόμενους 12 μήνες, και για τους επόμενους 12 μήνες υπό συγκεκριμένους όρους ίσως πάλι να μην χρειαστούμε περισσότερα κεφάλαια».