Στην τελική ευθεία για το διαγωνισμό του Ελληνικού λίγο πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν βρεθεί η Lamda Development, η αγγλική London και η ισραηλινή Elbit μέσω της θυγατρική της Plaza (62%).
H Plaza κάλυπτε την προϋπόθεση της εμπειρίας που απαιτούσε ο διαγωνισμός και υποτίθεται ότι είχε και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα για να φθάσει μέχρι το τέλος.
Το Κατάρ είχε αποχωρήσει επειδή ζητούσε διακρατικές συμφωνίες με την Ελλάδα, κάτι που είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι Αγγλοι με τη σειρά τους ζητούσαν παρατάσεις για μία διαδικασία που ήδη είχε καθυστερήσει και ήταν κοινό μυστικό ότι δεν ήταν έτοιμοι να κατέβουν στο διαγωνισμό
.
Ουσιαστικά, το ΤΑΙΠΕΔ ανέμενε δύο προσφορές (Lamda και Elbit) αλλά ξαφνικά με επιστολή τους οι Ισραηλινοί μία ημέρα πριν την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών (25 Φεβρουαρίου) προειδοποίησαν πως θα αποσυρθούν από το διαγωνισμό αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν βελτιώσει τους όρους πώλησης.
Μάλιστα με δηλώσεις αξιωματούχου της Elbit στο Reuters η πλευρά των Ισραηλινών έκανε γνωστό ότι περιμένουν περισσότερες διευκρινήσεις για την κυριότητα και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε όμως το διαγωνισμό με το γνωστό αποτέλεσμα, δηλαδή την υποβολή μιας δεσμευτικής προσφοράς από τον όμιλο Λάτση και τους συμμάχους του από Αμπου Ντάμπι και Κίνα, η οποία έγινε δεκτή χθες έναντι 915 εκατ. ευρώ.
Όταν το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία δέχτηκε βολές, καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι μία προσφορά ίσον καμία.
Το Ταμείο δεν είχε πάρει τότε θέση αλλά από διαρροές άφηνε να εννοηθεί ότι όλα είναι ξεκάθαρα στο διαγωνισμό, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και πως οι Ισραηλινοί έχουν δικούς τους λόγους που δεν υποβάλουν δεσμευτική πρόταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το vima.gr, προκύπτει ότι όντως η Plaza αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της Plaza προς τους ομολογιούχους της , η εταιρεία
ζήτησε από την Εισαγγελία του Αμστερνταμ την άδεια να εφαρμόσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα προβλέπει την άρση των διαδικασιών πληρωμών.
Η αίτηση έγινε στην εισαγγελία του Αμστερνταμ, διότι πρόκειται για ολλανδική εταιρεία που υπόκειται στον ολλανδικό νόμο, καθώς όλες οι δραστηριότητές της και τα περιουσιακά της στοιχεία βρίσκονται εκτός Ισραήλ, ενώ και οι πιστωτές της επίσης εδρεύουν εκτός Ισραήλ.
Το δικαστήριο ενέκρινε την αίτηση της εταιρείας και έθεσε συγκεκριμένη προθεσμία για την υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές, έως την 17ηΑπριλίου 2014, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους πιστωτές της.
Αν έως την ημερομηνία αυτή οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, πιθανόν να ξεκινήσει μια διαδικασία εκποίησης, η οποία θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην εταιρεία, τους πιστωτές και τους μετόχους της.
Παράλληλα με την έγκριση της αίτησης το δικαστήριο διόρισε:
– Εναν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος συνεργάζεται με τη διοίκηση της εταιρείας και εγκρίνει κάθε μεταβίβαση, υποχρέωση πληρωμής ή δαπάνη και υποτίθεται ότι συνιστά στο δικαστήριο να κλητεύσει τους πιστωτές προκειμένου να ψηφίσουν για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης
– Έναν δικαστικό λειτουργό ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία.