Την δημιουργία δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Όπως τόνισε, ο όμιλος θα επενδύσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια 1,2 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς, με στόχο:

– Την επέκταση του VDSL σε 3.000 καμπίνες εντός του έτους.

– Την κάλυψη του 70% του πληθυσμού με 4G κινητά δίκτυα μέσα στο 2014.

– Την επέκταση στο 65% του πληθυσμού της VDSL, 50 mbps έως το 2020.

– Την παροχή ταχυτήτων 100 mbps στο 50% των κατοίκων της Ελλάδας έως το 2020.

– Το λανσάρισμα νέων δικτύων οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων (1 Gbps) Fiber to the Building (Οπτική ίνα στο κτίριο) και Fiber to the Home (Οπτική ίνα στο σπίτι) μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

– Τον μετασχηματισμό του δικτύου σε all IP έως το 2018.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ λαμβάνει μέρος ή θα συμμετάσχει στους τηλεπικοινωνιακούς διαγωνισμούς του δημοσίου για τα αγροτικά δίκτυα και την παραχώρηση του φάσματος από το ψηφιακό μέρισμα, ενώ ενδιαφέρεται τόσο για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 όσο και για το εθνικό δίκτυο Wi-Fi.

Όπως σημείωσε, το 2013 ήταν δύσκολη χρονιά στις τηλεπικοινωνίες, όμως ο ΟΤΕ πέτυχε την μείωση του δανεισμού του κατά 65% σε σχέση με το 2010, αλλά και ισχυρές ταμειακές ροές, μέσα από «δύσκολες αποφάσεις απαραίτητες όμως για την βιωσιμότητα της εταιρίας», οι οποίες «βραβεύθηκαν από τις αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, το 2013 χάθηκαν 210.000 πελάτες, «με τις ευλογίες της ΕΕΤΤ». Παράλληλα, όμως οι συνδρομητές VDSL έφτασαν τους 50.000 και του OTE TV τις 275 χιλιάδες, ενώ στην κινητή, παρόλο που η αγορά έχει μειωθεί στο ήμισυ του 2007, η Cosmote διατήρησε και αύξησε τα μερίδιά της στην αγορά. «Ο ανταγωνισμός έχει χάσει την ψυχραιμία του και ζητεί ρύθμιση της Cosmote. Αφού οι ίδιοι δημιούργησαν πρόβλημα, κατεβάζοντας τις τιμές της αγοράς, έρχονται τώρα και λένε «ρυθμίστε την Cosmote», είπε.

«Ξέρουμε τον ρόλο μας. Έχουμε την ευθύνη για να εξελίξουμε την τεχνολογία στη χωρά, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΤΕ πρέπει να είναι πρωτοπόρος στα δίκτυα νέας γενιάς. Είναι μόνη εταιρία που μπορεί να οδηγήσει την εξέλιξη αυτή» σχολίασε.

Ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι βλέπει θετικά την επερχόμενη συγκέντρωση της αγοράς, καθώς σήμερα αυτή είναι κατακερματισμένη, κάτι που σημαίνει χαμηλές επενδύσεις και επιδόσεις, και δυσκολία στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει εκλογίκευση στον πόλεμο τιμών που εξελίσσεται στη χώρα μας.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ υπογράμμισε την δυσαρέσκειά του για την ρύθμιση της ΕΕΤΤ, η οποία όπως είπε, αποτελεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της εταιρίας, αφού αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ζήτησε να καθοριστεί το πλαίσιο για το vectoring και το all IP, ενώ χαρακτήρισε ακριβό το τίμημα που αναμένει το δημόσιο από την πώληση του φάσματος.

Ο κ. Τσαμάζ ήταν κριτικός με τους λεγόμενους Over the Top (OTT) παίκτες, όπως την Google, το Facebook, το Twitter κλπ, οι οποίοι «πατούν» πάνω στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα χωρίς να πληρώνουν και εξασφαλίζουν υπερκέρδη.

Όπως είπε, ο όμιλος έχει 22 χιλιάδες υπαλλήλους και αποδίδει 1 δις. στην οικονομία, όταν όλη η Google στην Ευρώπη έχει 12.000 υπαλλήλους. «Πρέπει οι ρυθμιστές να επιβάλλουν κάποιο τέλος» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι ΟΤΤ «να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Μάλιστα, ερωτηθείς από την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» για το ενδεχόμενο εισόδου MVNO, δηλαδή εικονικών παρόχων στην κινητή, απάντησε ότι οι MVNO δεν επενδύουν και επικαλέστηκε την εμπειρία εταιριών που είχαν εισέλθει στην σταθερή, μέσω των δικτύων του Ομίλου, και τελικά άφησαν χρέη 140 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.

Παράλληλα, στάθηκε στην ασφάλεια των πληροφοριών, σημειώνοντας ότι «εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε να υπάρχει αυτή η ασφάλεια» και υπογράμμισε ότι «η Deutsche Telekom εξασφαλίζει στο μάξιμουμ» αυτή την ανάγκη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ υπογράμμιζε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για συγχώνευση ΟΤΕ-COSMOTE, ενώ επισήμανε τα βήματα που έχουν γίνει για τη μεταφορά της κουλτούρας της δεύτερης στον όμιλο. Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η συγχώνευση και η ενοποίηση των δύο εταιριών, εάν γίνει, θα είναι για τα πλεονεκτήματα της εκμετάλλευσης των τεχνολογιών και της εξοικονόμησης του κόστους λειτουργίας. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι ένας άλλος λόγος είναι η ρύθμιση, καθώς «εάν έχεις ένα παράλογο ρυθμιστή, θα φοβάσαι».

Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη για νέες πηγές εσόδων, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες, αλλά και στη σημασία της βελτιωμένης εμπειρίας του πελάτη.

Ερωτηθείς για το εάν ο ΟΤΕ θα βγει στις αγορές, σημείωσε ότι είναι κάτι που ο όμιλος θα το έβλεπε εάν μπορούσε να επιτύχει χαμηλά επιτόκια, τα οποία τουλάχιστον στην δευτερογενή αγορά κυμαίνονται μεταξύ 2% και 2,5%. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δεν καιγόμαστε».

Αναφορικά με την αλλαγή ονόματος στην Romtelecom σε Deutsche Telekom, παραδέχθηκε ότι οι πελάτες στη Ρουμανία θα ένοιωθαν καλύτερα με έναν γερμανικό brand, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τίποτε αντίστοιχο δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαμάζ απέφυγε να σχολιάσει για την εξαγορά του εναπομείναντος 10% του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο από τους Γερμανούς, ενώ σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της CYTA στην Κύπρο, σχολίασε ότι εάν «είναι ευκαιρία και δεν την κυνηγήσω, θα με κυνηγήσουν οι μέτοχοι», διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι ο ΟΤΕ δεν ενδιαφέρεται. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η έξοδος του κράτους από τη διοίκηση του ΟΤΕ έχει βοηθήσει την πορεία του οργανισμού. «Δεν χρειάζεται να σας πω τι σημαίνει να είναι οι πολιτικοί μέσα στην επιχείρηση, το ξέρετε καλυτέρα από μένα» είπε.

Σε σχέση με τα νέα έσοδα, παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες ICT και τα έργα του δημοσίου έχουν ενδιαφέρον και είναι στη στρατηγική του ομίλου, καθώς όπως συμπλήρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης, σήμερα η εταιρία δεν έχει την πολυτέλεια να μην «χτυπάει» τέτοια έργα.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΤΕ σημείωσε ότι βρίσκονται κοντά στο βέλτιστο αριθμό καταστημάτων, που σήμερα είναι 350 από το δίκτυο του «Γερμανού», 125 του ΟΤΕ και 18 της Cosmote. Επίσης, ο κ. Τσαμάζ απέκλεισε νέα εθελουσία στον ΟΤΕ.

Για τον διαγωνισμό για τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας, ο κ. Τσαμάζ σχολίασε ότι ο ΟΤΕ θα απαντήσει μόλις γίνει συγκεκριμένο το κόστος της, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε υπηρεσία μας βάζει μέσα, δεν μας ενδιαφέρει». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το τίμημα για το ψηφιακό μέρισμα είναι ακριβό και «όσο πιο ακριβό είναι τόσα λιγότερα χρήματα έχεις για επενδύσεις στο δίκτυο».

Ο κ. Τσαμάζ ήταν επικριτικός για τους ευρωπαίους νομοθέτες και ρυθμιστές, καθώς «πίστεψαν ότι ο μόνος τρόπος να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους ψηφοφόρους ήταν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό και να επιβάλλουν μείωση τιμών… κατακερματίζοντας μέσω τις ρύθμισης τις αγορές της Ευρώπης» και οδηγώντας σε μείωση των επενδύσεων. «Έτσι δεν θα έρθει ανάπτυξη» είπε και υπερασπίστηκε την ανάγκη συγκέντρωσης της αγοράς, αφού κάτι τέτοιο δεν θα μειώσει τον ανταγωνισμό.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ δεν έχει λόγο να ρυθμίσει τα δίκτυα οπτικών ινών που σχεδιάζει ο ΟΤΕ, ενώ επέκρινε την ΕΕΤΤ για καθυστέρηση στην έγκριση των πακέτων του, ενώ όπως έγινε γνωστό, η ρυθμιστική αρχή επανεξέτασε την καταγγελία της Vodafone για ρύθμιση της καρτοκινητής της Cosmote, δεν θα γίνει νέα ακρόαση και θα υποβληθούν υπομνήματα από τις δύο πλευρές.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για καμία από τις πωλήσεις εταιριών των τελευταίων ετών, αφού δεν ήταν στρατηγικές αγορές και ο όμιλος έπρεπε να εξυπηρετήσει τον δανεισμό του, καθώς ήταν εκτός αγορών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προχωρά σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΟΤΕ, καθώς ο όμιλος διαθέτει «φιλέτα» ανά την Ελλάδα.

Η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε ότι η πτώση της αγοράς της κινητής έφτασε το 2013 στο -18%, ενώ το 2014 αναμένεται να πέσει κατά 10%, με την μείωση να συνεχίζεται σε μικρότερους αριθμούς τα επόμενα χρόνια. Βασικός λόγος, όπως ειπώθηκε, ήταν η μείωση των τελών τερματισμού.

Ωστόσο, το μερίδιο της EBIDTA κερδοφορίας του ΟΤΕ είναι σήμερα στο 63% αντί 40% το 2007, τόνισε ο κ.Τσαμάζ και υπογράμμισε ότι αιτία είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές.