Στην έντοκη επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία (ΛΑΡΚΟ), σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με σημερινή της απόφαση η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση και ότι η υποχρέωση επιστροφής της ασύμβατης ενίσχυσης δεν θα μεταβιβαστεί στους αγοραστές αυτών των στοιχείων.

Τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή κίνησε σε βάθος έρευνα για ορισμένα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αύξηση κεφαλαίου ύψους 45 εκατ. ευρώ το 2009 και μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2008-2010. Τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν θα είχε δεχθεί να επενδύσει στη ΛΑΡΚΟ υπό τέτοιους όρους και ότι, επομένως, τα εν λόγω μέτρα συνιστούσαν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

Τέλος, το θέμα της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να εξετασθεί – μεταξύ άλλων- την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις που θα έχει ο αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom) Γκερτ Γιαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.