Ενα non paper έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης προς τους κυβερνητικούς βουλευτές σχετικά με τη συμφωνία με την τρόικα σχετικά με το πρόβλημα του γάλατος.

Με την μάχη να μαίνεται σχετικά με τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για το φρέσκο γάλα, και το θέμα να κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρή ενδοκυβερνητική ρωγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την πορεία της τιμής του γάλακτος -σημειώνοντας ότι από το 2009 μέχρι σήμερα και παρά την κρίση αυξήθηκε κατά 8,5%- και τα οφέλη που θα προκύψουν από το νέο πλαίσιο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

«Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη» σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος, και υπό το πρίσμα της συμφωνίας με την τρόικα για το «φρέσκο» γάλα, το υπουργείο αναφέρει ότι παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η μέση τιμή του παστεριωμένου γάλακτος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ο συνολικός δείκτης της κατηγορίας διατροφή.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι τιμές του γάλακτος κατέγραψαν σωρευτική αύξηση κατά +8,5%, ενώ οι τιμές της συνολικής κατηγορίας της διατροφής +4,9%.

Για το 2013, οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος συνέχισαν να αυξάνονται (+3,5% την περίοδο Δεκ. 2012-Δεκ. 2013), τη στιγμή που η γενική κατηγορία της διατροφής παρουσίασε πτώση (-0,6%). Ακόμη χειρότερα, για το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών, η μέση τιμή ενός λίτρου (πλήρες) αυξήθηκε από 1,12 ευρώ το 2009 σε 1,27 ευρώ το 2012 (αύξηση +13,4%).

Το σημείωμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου πλαισίου είναι η ακριβή τιμή, η πόλωση της αγοράς και οι λιγότερες επιλογές για τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα το σημερινό πλαίσιο δεν δίνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και ακυρώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της τοπικής παραγωγής, επομένως οι αγελαδοτρόφοι μειώνονται.

Το υπουργείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα στείλει το ενημερωτικό σημείωμα και στους βουλευτές, υπογραμμίζει τρία οφέλη από τη συμφωνία με την τρόικα:

  • Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών. Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη. Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας -παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας ως προς αυτό- στηρίζεται ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά.
  • Με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης ως προς το ελληνικό γάλα και την προέλευσή του και προωθείται με αποτελεσματικότερο τρόπο η κατανάλωσή του από τους καταναλωτές που επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.